13:17 06.01.2021

У ЗСУ назвали терміни, рекомендовані для опису війни на Донбасі у ЗМІ

2 хв читати
У ЗСУ назвали терміни, рекомендовані для опису війни на Донбасі у ЗМІ

Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України оприлюднило список термінів, рекомендованих для використання у публікаціях, які висвітлюють війну на Донбасі.

"Для того, щоб Україна та світ говорили про війну "єдиною мовою", необхідно використовувати відповідні терміни, які формуватимуть наближений до реальності медіапростір. Однакове сприйняття війни дозволяє швидше та ефективніше шукати розв’язання проблем та уникати конфліктів, які зумовлені відсутністю єдиного розуміння подій", - наголошується у повідомленні управління у соцмережі Facebook.

Як приклад наводиться використання термінів "території самопроголошених/так званих ДНР/ЛНР", "Південний схід України" та "Схід України" у ЗМІ та соціальних мережах, що, зазначають в управлінні, є помилковим відповідно до законів України.

"Річ у тім, що неправильне визначення того чи іншого регіону України призводить до низки проблем, серед яких підміна понять, затуманення свідомості, протиставлення та створення стереотипів. "Схід України" на противагу "великій Україні" - таким терміном Росія та проросійські медіа відокремлюють населення тимчасово окупованих територій від українців, які проживають під легітимним урядом, а відтак створюють напруження у суспільстві та вороже ставлення між громадянами. Отже, використовуючи термін "Схід України" та "Південний схід України", розширюють географію конфлікту, адже в географічному сприйнятті Схід - це і Харківська область, а Південний схід часто у свідомості охоплює і Запорізьку область, у той час як під окупацією перебувають окремі райони Донецької та Луганської областей", - пояснюється у повідомленні.

Крім того, термін "так звані ДНР/ЛНР" підтверджує існування окремих "самопроголошених" республік, визнання яких добивається Росія, в той час, як це утворені Росією квазідержави та визнані законодавством терористичні організації.

"Крім того, неправильне використання цього терміну створює уявлення про особливий характер та відокремленість цих територій, що дає їм підстави претендувати на спеціальний статус, відмінний від решти регіонів України. Однак, за умови вірного формулювання, ми розуміємо що це - території України, які були тимчасово окуповані Росією та сателітними їй терористичними угрупованнями", - наголосили в управлінні.

Отже, роблять висновок в управлінні, вірним є використання термінів "тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях" та "окупована частина Донбасу".

"Використання єдиної термінології, що відповідає реальності, законам та міжнародному гуманітарному праву, сприятиме створенню нових механізмів для протидії інформаційним загрозам та формуванню наративу, виключатиме з себе російські пропагандистські штампи", - резюмується у повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА