17:49 06.01.2021

Нелегальне ввезення вакцини від COVID-19 в Україну у великих обсягах навряд чи можливе - думка

2 хв читати
Нелегальне ввезення вакцини від COVID-19 в Україну у великих обсягах навряд чи можливе - думка

Нелегальне ввезення вакцини від COVID-19 у значних обсягах навряд чи можливе з огляду на суворий контроль за її обігом, вважає старший партнер компанії ABSC Кшиштоф Седлєцкі.

"Попит на вакцину величезний, вимоги до її логістики дуже високі. У мене дуже великі сумніви щодо можливості нелегального ввезення вакцини в Україну, хоча виключити його не можна", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи заяву бізнесмена Михайла Бродського про те, що деякі українські представники влади, зокрема народні депутати і топ-чиновники, таємно вакцинувалися від COVID-19 нелегально ввезеною в Україну з Ізраїлю вакциною Pfizer.

Седлєцкі зазначив, що вакцини від COVID-19 наразі не має у вільному обігу. "Це не товар, який можна просто зателефонувати й замовити у Pfizer. Так це не працює. Складно собі навіть уявити, що вакцину нелегально може завезти якийсь дистриб'ютор, адже ця вакцина потребує особливих умов транспортування, дуже низької температури - мінус 70 градусів, оскільки за вищих температур вакцина зберігається лише кілька днів. Можливість нелегально привезти цю вакцину в таких умовах дуже невелика", - сказав він.

Седлєцкі наголосив, що через високий попит на вакцину від COVID-19 її розподіл у всьому світі здійснюється під суворим контролем державних органів. При цьому експерт допустив, що "лікар може безконтрольно взяти кілька доз вакцини, але термін їхньої дії обмежений: якщо вони в холодильнику, то термін придатності кілька днів".

"Я не кажу, що це неможливо, але це непросто. Якби йшлося про кілька сотень доз, то резонанс був би. Я не вірю, що Pfizer допустив б такий витік", - сказав він.

Седлєцкі зазначив, що нині до теми вакцинації від COVID-19 прикута велика увага і будь-які маніпуляції навколо вакцини викликають суспільний резонанс. Зокрема, в Польщі значний суспільний резонанс викликала інформація про те, що деякі публічні персони та артисти вакцинувалися в першу чергу для популяризації вакцини та проведення інформаційної кампанії, хоча, згідно із законодавством, у першу чергу вакцинуватися мали працівники охорони здоров'я. "Ця ситуація спричинила великий скандал", - наголосив він.

Як повідомлялося, за інформацією бізнесмена Бродського, партію вакцини Pfizer було таємно завезено в Україну чартерним бортом 29 або 30 грудня 2020 року. Він припустив, що вакцину, найімовірніше без розмитнення, пронесли через Зал офіційних делегацій, "прикриваючись паспортом якогось народного депутата".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА