11:15 07.01.2021

Конгрес США затвердив перемогу Байдена на президентських виборах

2 хв читати
Конгрес США затвердив перемогу Байдена на президентських виборах

Американські конгресмени під час спільного засідання сертифікували результати виборів президента США, затвердивши перемогу демократа Джо Байдена.

Сертифікація з боку Конгресу - це обов'язковий фінальний етап затвердження обраного президента в США. Його проведення вимагає американська Конституція. Конгресмени мають сертифікувати результати голосування колегії виборників, що відбулося 14 грудня.

Президент США Дональд Трамп закликав конгресменів-республіканців, які підтримують його, відмовити в сертифікації результатів голосування.

Зокрема, на його думку, цього міг одноосібно добитися головуючий на засіданні Конгресу віце-президент США Майк Пенс, проте той відмовився одноосібно приймати подібні рішення.

Засідання переривалося через протестні акції прибічників Трампа, які змогли подолати кордон поліції й увірватися в будівлю Капітолія. Служба безпеки була вимушена евакуювати на певний час високопоставлених членів Конгресу.

Унаслідок заворушень у столиці США загинули чотири людини. Мер Вашингтона Мюріел Боузер на 15 днів продовжила запроваджений раніше режим надзвичайного стану.

Мер заявила, що люди, які штурмували Капітолій, "прагнули зірвати роботу Конгресу, пов'язану з прийняттям голосів колегії виборників".

За її словами, є побоювання, що "деякі люди продовжать свої насильницькі протести до інавгурації (20 січня - ІФ)".

Як повідомлялося, близько 1 тис. бійців національної гвардії направив до Вашингтона губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо.

У поширеній заяві губернатора зазначено, що він направляє 1 тис. нацгвардійців у Вашингтон, "щоб допомогти і полегшити мирну передачу влади".

Президентські вибори в США відбулися 3 листопада 2020 року. За підсумками голосування колегії виборників демократ Джо Байден набрав необхідні для перемоги 270 голосів.

Проте нинішній президент, республіканець Дональд Трамп не визнав поразки. Він звинуватив демократів у шахрайстві і в тому, що вони "вкрали" у нього перемогу. Він ініціював низку судових позовів із метою добитися перегляду результатів голосування в кількох штатах. Очікується, що подібні спроби юристів Трампа переглянути підсумки виборів триватимуть і після сертифікації підсумків голосування в Конгресі.

Завершальним етапом виборів президента США має стати інавгурація президента, який 20 січня складає присягу і вступає на посаду.

Трамп, зі свого боку, на нещодавньому мітингу у Вашингтоні заявив, що ніколи не визнає поразки на виборах і продовжить боротьбу проти своїх політичних опонентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА