11:01 08.01.2021

Іран буде притягнутий до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечення виплат компенсацій сім'ям загиблих і постраждалим державам - заява

2 хв читати
Іран буде притягнутий до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечення виплат компенсацій сім'ям загиблих і постраждалим державам - заява

Україна, Афганістан, Велика Британія, Канада та Швеція в роковини трагедії літака рейсу PS752 поблизу Тегерана зробили спільну заяву, в якій пообіцяли притягнути Іран до відповідальності "з метою встановлення справедливості та забезпечення виплат компенсацій Іраном повною мірою сім'ям загиблих і постраждалим державам", повідомили в Міністерстві закордонних справ України.
"Рік тому, рано вранці 8 січня 2020 року, літак рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" був збитий двома іранськими військовими ракетами класу "земля-повітря" поблизу Тегерана. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих і висловлюємо щирі співчуття усім, хто оплакує жертв трагедії PS752. Ми поділяємо горе сімей, родичів і друзів, які втратили близьких", - ідеться в заяві країн, оприлюдненій прес-службою МЗС України в п'ятницю уранці.
У роковини трагічної дати збиття літака рейсу PS752 зазначені країни звернулися до Ірану з закликом негайного надання повної інформації про трагедію.
"Ми терміново закликаємо Іран надати повне та всебічне пояснення подій та рішень, які призвели до цієї жахливої авіакатастрофи, включаючи конкретні дії, для того, щоб це більше ніколи не повторилося. Наші країни притягнуть Іран до відповідальності з метою встановлення справедливості та забезпечать виплату компенсацій Іраном повною мірою сім'ям загиблих та постраждалим державам", - зазначено в заяві.
Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.
Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.
Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.
5 січня Україна 2021 року отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737-800.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА