12:22 08.01.2021

В Україну повернулися четверо засуджених у Лівії моряків із судна Captain Khayyam – заступник глави МЗС

2 хв читати
В Україну повернулися четверо засуджених у Лівії моряків із судна Captain Khayyam – заступник глави МЗС

Четверо українських моряків - члени екіпажу танкера Captain Khayyam, затриманого в територіальних водах Лівії у 2016 році, повернулися в Україну, повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.
"Україна повертає своїх! ‪Вітаю наших хлопців із поверненням на Батьківщину! Моряки Є.Морарь, В.Тостоган, О.Войнеровський, П.Чайка нарешті зустрілися з своїми рідними, яких не бачили майже 5 років", - написав Боднар на своїй сторінці у Facebook.
Він наголосив, що дострокове звільнення із в'язниці Лівії українських моряків - результат спільних зусиль Офісу президента України, МЗС України, МВС і допомоги турецьких партнерів.
Пізніше Офіс президента Україна повідомив, що українських моряків у Міжнародному аеропорту "Бориспіль" у Києві зустрічали заступник керівника Офісу президента Роман Машовець, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко та родичі моряків.
"Сьогодні ми повернули додому ще чотирьох наших громадян. Держава працює над цими питаннями дуже професійно. Міжвідомча кооперація і взаємодія допомагає нам досягати таких результатів. Хлопцям бажаю швидше повернутися до нормального життя", - зазначив Машовець.
Також він наголосив, що президент Володимир Зеленський від самого початку ввів принцип, що держава боротиметься за кожного свого громадянина. "Українці повертаються додому - це хороша новина. Так є і так буде!" - запевнив Машовець.
Також президент Зеленський у соцмережі окремо висловив вдячність президентові Турецької Республіки Реджепу Таїпу Ердогану за допомогу в евакуації українських моряків.
7 січня прес-служба президента України повідомила, що на батьківщину повертаються члени екіпажу танкера Captain Khayyam, затриманого в територіальних водах Лівії 13 лютого 2016 року: моряки Євген Морарь, Володимир Тостоган, Олег Войнеровський та Павло Чайка.
Чотирьох українців та інших членів екіпажу танкера Captain Khayyam у грудні 2017 лівійський суд засудив до п'яти років ув'язнення.
Оскільки двоє українських моряків мають проблеми зі здоров'ям, представники України неодноразово порушували перед лівійською стороною питання щодо їх звільнення з гуманітарних міркувань.
Президент Володимир Зеленський привітав звільнення українських громадян і зазначив, що нарешті вони зможуть відсвяткувати Різдво в колі своїх рідних і близьких.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА