14:19 08.01.2021

Україна проаналізує технічний звіт Ірану щодо трагедії авіарейсу PS 752 у Тегерані - Офіс генпрокурора

3 хв читати
Україна проаналізує технічний звіт Ірану щодо трагедії авіарейсу PS 752 у Тегерані - Офіс генпрокурора

За рік Офіс генпрокурора у рамках кримінального провадження за фактом авіакатастрофи з літаком "МАУ" в Ірані, де загинули 176 людей, провів понад дві сотні процесуальних і слідчих дій, направив 18 запитів про міжнародну правову допомогу до інших країн, здійснює співпрацю з компетентними органами Ірану та Канади.

"Наразі триває комплексна криміналістична експертиза для встановлення причин та характеру уражень літака, обсягу матеріальних збитків та дотримання правил міжнародних польотів", - повідомляє Офіс генпрокурора у п'ятницю.

Згідно з інформацією, минулого року було проведено два раунди переговорів з іранською стороною, зокрема про співпрацю у рамках кримінального розслідування. У грудні 2020 року Іран передав Україні для дослідження планшет, знайдений на місці авіакатастрофи.

Крім того, Україна отримала для аналізу проект фінального звіту щодо авіакатастрофи літака авіакомпанії "МАУ" в Тегерані, підготовленого іранською стороною відповідно до положень Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Це технічний звіт, який може розкрити причини падіння літака. Для внесення до звіту зауважень та пропозицій в України 60 днів, після чого Іран повинен буде доопрацювати його за місяць. Оприлюднять звіт лише після затвердження радою Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

"Для нас основне - це об'єктивне розслідування, встановлення істини, притягнення винних до кримінальної відповідальності та захист прав потерпілих.  У цьому випадку, родичів загиблих і авіакомпанії. І група прокурорів Офісу генпрокурора та слідчих СБУ, які працюють над цією справою, роблять усе можливе, щоб слідство встановило істину в розумні строки. Напередодні річниці трагедії ми разом з МЗС України провели онлайн-зустріч із родичами загиблих пасажирів із Канади, для яких ключовим є справедливе правосуддя. Причому кримінальну відповідальність повинні понести всі винні у трагедії, незалежно від їхніх посад", - зазначив заступник генерального прокурора, прокурор у групі прокурорів "справи PS 752" Гюндуз Мамедов.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

5 січня Україна 2021 року отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737-800.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА