14:52 08.01.2021

Глави МЗС країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака "МАУ", розраховують незабаром увійти у формальні переговори з Іраном для притягнення винних до відповідальності

3 хв читати
Глави МЗС країн, чиї громадяни загинули внаслідок збиття літака "МАУ", розраховують незабаром увійти у формальні переговори з Іраном для притягнення винних до відповідальності

У п'ятницю в роковини катастрофи літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752, збитого іранськими силами ППО неподалік Тегерана, міністри закордонних справ України, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії - країн, чиї громадяни загинули внаслідок аварії авіарейсу, виступили зі спільною статтею і розповіли про найближчі плани стосовно цієї НП.

"За тиждень після катастрофи з ініціативи Канади було створено Міжнародну координаційну групу, до якої увійшли міністри закордонних справ п’яти країн, чиї громадяни були серед пасажирів та екіпажу PS752. Ця група країн була і залишатиметься у центрі спільних зусиль із досягнення справедливості... За цей рік ми, міністри закордонних справ Міжнародної координаційної групи постраждалих країн, взаємодіяли однією командою в підготовці до спільних переговорів з Іраном з метою притягнути винних до відповідальності за це порушення міжнародного права та допомогти рідним загиблих, які досі живуть із болем у серці, подолати їхнє горе", - йдеться у спільній статті міністрів, оприлюдненій МЗС України у п'ятницю.

За словами міністрів, ці переговори мають ключове значення для притягнення Ірану до відповідальності за збиття літака рейсу PS752 і забезпечення виплати Іраном усіх компенсацій рідним загиблих і постраждалим країнам.

У липні минулого року глави МВС підписали меморандум про взаєморозуміння, щоб документально закріпити спільний намір рухатися до досягнення цієї мети. Група визначила Україну своїм представником, довіривши їй проводити переговори з Іраном від імені постраждалих країн.

"Наразі ми перебуваємо на завершальних стадіях нашої підготовки та розраховуємо вже невдовзі ввійти у формальні переговори з Іраном. У перші роковини трагедії ми ще раз підтверджуємо наші найглибші співчуття родинам і друзям загиблих та закликаємо Іран сприяти прозорості, невідворотності покарання та досягненню справедливості заради рідних та близьких жертв. Ми також закликаємо міжнародну спільноту підтримати наші зусилля, спрямовані на те, щоб Іран і решта країн відповідали спільно визначеним стандартам безпечного повітряного простору для цивільної авіації", - йдеться у статті.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня 2020 року в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

5 січня Україна 2021 року отримала від Ірану проект технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737-800.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА