07:51 11.01.2021

Основою відносин ЄС з адміністрацією Байдена буде глобальний проект відродження впливу демократії

3 хв читати
Основою відносин ЄС з адміністрацією Байдена буде глобальний проект відродження впливу демократії

Шокуючі події у Вашингтоні - це тривожний сигнал для прихильників демократії в усьому світі, які повинні боротися з нападками на демократичні цінності, нерівністю в суспільстві і дезінформацією, вважає глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Те, що ми бачили в середу, було лише кульмінацією дуже тривожних подій, що відбуваються в усьому світі в останні роки", - написав він у неділю в своєму блозі.

"Не тільки в США, в усьому світі є політичні лідери, як в опозиції, так і все більше у владі, готові підірвати демократичні інститути", - наголосив Боррель.

Якщо миритися з невдачами, навіть якщо вони здаються незначними, демократія, її цінності і інститути можуть незворотно загинути, вважає він.

"Щоб уникнути цієї долі, ми повинні негайно протистояти будь-яким порушенням незалежності демократичних інститутів, будь-яким демагогічним виплескам з боку популістських лідерів, кожної підбурювальної і що розпалює ненависть мови демагогів, кожної кампанії дезінформації і фальшивих новин, які підживлюють і заохочують ворогів демократії", - пише високий представник ЄС.

Серед безлічі причин таких процесів він називає дисфункції економіки з обох боків Атлантики, що проявилися за останні десятиліття. Значне зростання нерівності в суспільстві, ухилення від податків, ослаблення здатності регулювати великі транснаціональні компанії, деіндустріалізація і високий рівень безробіття - всі ці явища сприяли, як в Європі, так і в США, ослабленню легітимності представницької демократії, особливо в очах тих, у кого низькі доходи.

"В Європі ми почали діяти, щоб повернути назад ці тенденції, - зазначає Боррель. - Ми хочемо краще захистити наші компанії і робочі місця, посиливши контроль над іноземними інвестиціями і вимагаючи більшої взаємності в торговельних відносинах. Ми також хочемо краще регулювати роботу великих транснаціональних компаній, особливо в цифровому секторі, більш активно боротися за податкову справедливість".

Дезінформацію Боррель називає реальною загрозою демократії, яка заснована на тому, що вільний обмін ідеями і думками веде до прийняття найкращих колективних рішень. Якщо інформація перекручена, то демoкратія уподібнюється двигуну, в який залили неправильне паливо.

Поширення дезінформації через соціальні мережі, на думку Борреля, посилило авторитарні і ксенофобські тенденції в західних суспільствах, тому треба гарантувати право громадян на правдиву інформацію, боротися з кампаніями дезінформації.

"Ми також повинні мати можливість краще регулювати зміст соціальних мереж, неухильно дотримуючись свободи вираження поглядів, - пише глава зовнішньополітичного відомства ЄС. - Це регулювання не може бути засноване на правилах і процедурах, встановлених приватними суб'єктами. У грудні минулого року Європейська комісія запропонувала Закон про цифрові послуги, зокрема, для вирішення саме цієї проблеми".

Для підтримки відкритих демократичних суспільств і економік глава дипломатії ЄС вважає важливим досягти успіхи в перетворенні глобалізації, багатосторонньої міжнародної системи.

"З огляду на ту вагу, яку націоналістичні і авторитарні режими здобули на світовій арені, завдання буде непростим, але воно важливе для всіх, хто вірить у демократію і її майбутнє. Цей проект повинен лежати в основі наших майбутніх відносин з новою адміністрацією Байдена", - пише Боррель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА