21:25 11.01.2021

Екс-посли США, військові та експерти звернулися до України в зв'язку зі справою про збитий ІЛ-76

3 хв читати
Екс-посли США, військові та експерти звернулися до України в зв'язку зі справою про збитий ІЛ-76

Екс-посли США, військові та експерти звернулися до України в зв'язку зі справою про збитий в Луганську в 2014 році Іл-76, закликавши переглянути рішення про покарання генерала Віктора Назарова.

"Ми побоюємося, що практика залучення цивільних прокурорів і суддів, у яких немає ні досвіду, ні знань, щоб оцінювати вимоги прийняття рішень на полі бою, підриває безпеку України. Ні США, ні інші західні держави, які надають Україні військову підтримку, не дали б поводитися зі своїми командувачами так, як із генералом Назаровим. У час, коли Росія продовжує війну на Донбасі, Україна має заохочувати бойовий дух та ініціативу військових. Судове переслідування генерала Назарова має зворотній ефект", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті Atlantic Council у понеділок.

У документі наголошується, що, як зазначається в доповіді Ходжеса/Карбера, Україні не слід карати воєначальників за "ухвалення жорстких рішень в умовах великої невизначеності і за складних обставин". "Це посилає дуже негативний сигнал, що підриває дух українських офіцерів, і може вплинути на те, як інші країни оцінюють збройні сили України, коли вони приймають рішення щодо військової підтримки України", - зазначається в заяві.

Документ, зокрема, підписали:

старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Доктор Стівен Бланк, заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради та старший науковий співробітник Євразійського центру Інституту зовнішньої політики Мелінда Харінг, колишній посол США в Україні та Узбекистані Джон Гербст, колишній командувач армією США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжіс, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер,

колишній посол США в Україні Роман Попадюк, колишній посол США в Україні Вільям Тейлор,

колишній заступник генерального секретаря НАТО; колишній посол США в Росії Александр Вершбоу.

Вони запропонували Адміністрації президента, парламенту, Верховному суду і Раді національної безпеки і оборони забезпечити ретельний розгляд цього питання на найвищому рівні, максимально враховуючи глибоку стурбованість багатьох високопоставлених і досвідчених бойових командирів України, і, з огляду на заявку України на членство в НАТО, переглянуту в світлі західної практики.

"Забезпечити, щоб суд над військовослужбовцями з питань, пов'язаних з рішеннями, прийнятими в бою або іншим чином під час війни, проводився у військовому суді, перед військовим суддею і присяжними з досвідчених військових офіцерів. Залишити генерала Назарова під вартою і призупинити будь-які інші заходи проти нього до завершення такої перевірки на високому рівні з переглядом поводження з ним і цивільного вердикту щодо цих висновків", - резюмували в заяві.

Як повідомлялося, в ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу було збито військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ Іл-76 під час заходження на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 перебували 40 українських військовослужбовців і 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.

Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин знищення літака Іл-76. Генерал-майору Генштабу ЗСУ Віктору Назарову було вручено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 військовослужбовців ЗСУ під час їх передислокації військово-транспортним літаком Іл-76 до Луганська.

У березні 2017 року Назарова було визнано винним і засуджено до семи років ув'язнення. 14 грудня 2020 року Дніпровський апеляційний суд залишив вирок без змін.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА