10:13 13.01.2021

ВАКС не задовольнив клопотання детектива НАБУ щодо продовження терміну досудового розслідування у справі ОАСК

4 хв читати
ВАКС не задовольнив клопотання детектива НАБУ щодо продовження терміну досудового розслідування у справі ОАСК

Вищий антикорупційний суд не задовольнив клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо продовження терміну досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою 11 осіб, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою Окружного адмінсуду Києва, мали намір захопити державну владу.

Як повідомляє в середу прес-служба ВАКС, у клопотанні детектив НАБУ просив продовжити термін досудового розслідування до восьми місяців, а саме до 17 березня 2021 року.

У суді нагадали, що досудове розслідування цього кримінального провадження розпочато 21 червня 2019 року. Раніше ВАКС уже продовжував термін попереднього розслідування до 17 січня 2021 року. У свою чергу детектив зауважив, що в зазначений термін неможливо закінчити досудове розслідування, оскільки необхідно провести додаткові слідчі (розшукові) та процесуальні дії для встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень.

Захисники підозрюваних зазначили, що вказане клопотання необхідно повернути детективу через те, що ухвалою Апеляційної палати ВАКС одному з підозрюваних скасовано повідомлення про підозру за ст. 351-2 КК України, а в клопотанні про продовження терміну попереднього розслідування ця стаття залишилася. Аналогічна ситуація ще з одним підозрюваним - провадження за підозрою його у вчиненні кримінального злочину за ч. 1 ст. 255 КК закрито. Третій особі, яка зазначена в клопотанні детектива, повідомлення про підозру взагалі скасовано, а тому її безпідставно зазначено в клопотанні як підозрюваного.

"Слідчий суддя ВАКС установив, що подане клопотання не відповідає вимогам п. 3 абз. 2 ч. 2 ст. 295-1 КПК України, оскільки у клопотанні взагалі не зазначено суті повідомленої підозри кожній конкретній особі. Вищенаведені недоліки клопотання унеможливлюють встановлення тих обставин, які саме підлягають перевірці під час досудового розслідування. Таким чином, суддя 6 січня цього року постановив задовольнити клопотання захисників та повернути детективу НАБУ клопотання про продовження терміну попереднього розслідування", - йдеться в повідомленні.

Водночас слідчий суддя Вищого антикорупційного суду не задовольнив клопотання одного із захисників, який зазначив, що клопотання детектива не погодив прокурор відповідного рівня, - заступник генерального прокурора не є керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Ураховуючи, що наразі посада заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури є вакантною, слідчий суддя дійшов висновку, що стороною обвинувачення дотримано вимог п. 3 ч. 3 ст. 294 КПК України", - зазначили в суді.

Постанова оскарженню не підлягає.

Як повідомлялося, 17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри Павлу Вовку, його заступникові Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще чотирьом особам".

За даними відомства, загалом підозри вручають 12 особам за підозрою в захопленні державної влади. "Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ, ч. 2 ст. 376 КК, іншим суддям ОАСК - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА