11:01 14.01.2021

Суд у Польщі продовжив екс-голові "Укравтодору" Новаку арешт до квітня

2 хв читати
Суд у Польщі продовжив екс-голові "Укравтодору" Новаку арешт до квітня

Окружний суд у Варшаві задовольнив клопотання прокурора і продовжив тимчасовий арешт колишньому в.о. голові Державного агентства автомобільних доріг України (2016-2019), екс-міністру транспорту та водного господарства Польщі (2011-2013) Славоміру Новаку ще на три місяці - до 16 квітня 2020 року, повідомляє "Польське радіо".

"В обґрунтуванні суддя зазначила, що докази, представлені в заяві прокурора, вказують на високу ймовірність скоєння підозрюваним усіх дій, які стосується обвинувачення. Суд також розділив нашу думку щодо можливого шахрайства, а також щодо загрози суворого покарання позбавленням волі", - заявив прокурор Ян Дрелевський.

Декількома днями раніше Новаку висунули чергові обвинувачення в корупції, прокуратура також попросила продовжити його арешт. "Щодо Славоміра Н. проведено процесуальні дії. Їх необхідність була продиктована висуненням додаткових обвинувачень за вчинками, розкритими під час цього провадження", - повідомила 7 січня прес-секретар Окружної прокуратури у Варшаві Олександра Скшиняж.

Водночас повідомлялося про затримання Центральним антикорупційним бюро Польщі ще трьох осіб у справі Новака, їм пред'явлено обвинувачення в корупційній діяльності в період, коли Новак очолював "Укравтодор". Як повідомила Скшиняж, арешти було здійснено на прохання прокуратури на Підкарпатті, в Малій і на Помор'ї.

Як повідомлялося, 21 липня Центральне антикорупційне бюро Польщі (ЦАБ) за дорученням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомили Новаку про підозру в одержанні неправомірної вигоди. 22 липня 2020 року польський суд взяв під варту на три місяці Новака і двох його спільників. Окрім нього, затримано колишнього командира військової частини 2305 "ГРІМ" Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства у Польщі на імена довірених осіб і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів "Укравтодору". НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснили санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі в рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

4 січня прокурори Офісу генпрокурора України скерували до компетентного органу Польщі письмове повідомлення про підозру для вручення Новаку. За даними слідства, той у 2017-19 роках навмисне не виконував рішення місцевого суду та Верховного Суду України про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України, активно перешкоджаючи їх виконанню.

Кабінет Міністрів України призначив Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 роках обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019-го Кабмін України звільнив Новака з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА