14:39 15.01.2021

Україна не сприймає мови умов і ультиматумів від Боснії і Герцеговини щодо повернення викраденої ікони - МЗС

2 хв читати
Україна не сприймає мови умов і ультиматумів від Боснії і Герцеговини щодо повернення викраденої ікони - МЗС

В Україні не сприймають мови умов і ультиматумів від члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка, заявив спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Те, що ікона походить з української території, - це безперечний факт. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження у справі незаконного вивезення. Ми чекаємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не використовуватиме ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а надаватиме сприяння у рамках кримінального розслідування й експертизи та в її якнайшвидшому поверненні в Україну", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Спікер нагадав, що Україна та Боснія і Герцеговина є державами-учасницями Конвенції від 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та переданню права власності на культурні цінності.

"Відповідно до статті 7, держави-учасниці цієї конвенції зобов'язуються забороняти ввезення культурних цінностей, викрадених із музею або релігійної та світської історичної пам'ятки, а також на вимогу іншої держави-учасниці здійснювати відповідні кроки для виявлення і повернення будь-якої такої культурної цінності", - зазначив він.

Як повідомлялося, під час візиту міністра закордонних справ Росії Лаврова у Боснію і Герцеговину йому подарували 300-річну українську ікону, що раніше зберігалася в Луганську. Пізніше українська ікона повернулася у Боснію і Герцеговину для проходження експертизи.

Додік заявив, що не отримав відповіді від України про те, чи шукають вони ікону, і що не було надано жодних даних, пов'язаних із нею, передає Radio Slobodna Evropa.

"Якщо Україна доведе, що просила про ікону до того дня, коли я зустрічався з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму, і ми передамо її їм", - сказав Додік.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА