20:01 17.01.2021

Стратегічні бомбардувальники ВПС США B-52H здійснили п'ятий за два місяці політ поблизу кордонів Ірану

2 хв читати
Стратегічні бомбардувальники ВПС США B-52H здійснили п'ятий за два місяці політ поблизу кордонів Ірану

Пара американських стратегічних бомбардувальників B-52H Stratofortress у неділю здійснила новий безпосадочний політ над Близький Сходом для "демонстрації готовності до забезпечення регіональної стабільності", повідомило Центральне командування Збройних сил США.

На тлі загострення відносин між Вашингтоном і Тегераном це вже п'ятий політ стратегічних бомбардувальників ВПС США поблизу Ірану за останні два місяці і другий у поточному році.

Британські та американські авіанаглядачі, які відстежили їх маршрут за сигналами включених бортових транспондерів, повідомили в соцмережах, що пара B-52H зі складу 5-го бомбардувального крила з авіабази Майнот (штат Північна Дакота), яка здійснила трансатлантичний переліт, фіксувалися над Гібралтаром, Середземним морем, Ізраїлем, Йорданією, Саудівською Аравією і над Перською затокою на південь від кордонів Ірану.

Багатогодинний переліт бомбардувальників через Атлантику на Близький Схід і назад забезпечували американські літаки-заправники КС-135К і KC-10А. Під час польоту над Близьким Сходом B-52H Stratofortress супроводжувалися винищувачами F-16.

Аналогічні місії пара B-52H виконувала 7 січня, а також 3 і 30 грудня і 21 листопада минулого року. Вони були офіційно підтверджені Центральним командуванням збройних сил США.

Як повідомляла наприкінці грудня минулого року кувейтська газета "Аль-Кабас", посилаючись на інформовані іранські джерела, Тегеран екстрено розгорнув додаткові сили протиповітряної оборони, зокрема з використанням російських систем, поблизу своїх ядерних об'єктів в очікуванні потенційних ракетних ударів США.

"Іран посилює ППО своїх ядерних об'єктів як запобіжний захід в очікуванні будь-яких раптових військових подій, які можуть відбутися в світлі напруженості між США і Іраном перед відходом президента Трампа з Білого дому", - зазначала газета.

Зокрема, посилювалася ППО ядерних об'єктів у Фордо і Натанзі - ключових іранських підприємств зі збагачення урану, закриття яких домагалися США.

Видання, посилаючись на інформовані іранські джерела, наголошувало, що Корпус вартових ісламської революції, розгорнув поблизу ядерного об'єкта Фордо додатково комплекс "Бавар-373" разом із російською системою ППО для забезпечення його захисту.

За повідомленням Пентагону, нині поблизу Аравійського моря перебуває атомний підводний човен ВМС США USS Georgia, оснащена 154 крилатими ракетами Tomahawk з дальністю дії 1,6 тис. км. Крім того, там же продовжує нести бойове чергування авіаносна ударна група ВМС США на чолі з атомним авіаносцем USS Nimitz (CVN-68). До її складу належать два крейсери, що мають по 26 крилатих ракет Tomahawk, три есмінці, оснащені щонайменше 8 крилатими ракетами, і ударний підводний човен з 12 такими ракетами.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА