13:49 18.01.2021

Українські та польські музейники просять в ОБСЄ сприяння у звільненні співробітниці Горлівського художнього музею

2 хв читати
Українські та польські музейники просять в ОБСЄ сприяння у звільненні співробітниці Горлівського художнього музею

Український і польський національні комітети Міжнародної ради музеїв (ICOM) звернулися по сприяння у звільненні мистецтвознавиці, наукової співробітниці Горлівського художнього музею Олени Пех, яку з 2018 року утримують російські найманці на не підконтрольній уряду України території Донецької області.

Текст звернення "від імені усієї музейної спільноти України, а також від колег з ICOM Poland", адресований нинішній главі ОБСЄ Анн Лінде і главі місії ОБСЄ в Україні Хайді Грау, розміщено на сторінці Українського національного комітету ICOM (ICOM Ukraine) у Facebook у понеділок.

"9 серпня 2018 року в м. Горлівці ... було затримано нашу колегу Олену Пех... У 2014 році разом із неповнолітньою дочкою вона поїхала з окупованої території в м. Одеса, але з 2016 року була змушена регулярно їздити до Горлівки, щоб піклуватися про свою матір, яка потребувала медичної допомоги та догляду через погіршення стану здоров'я. Під час однієї з таких поїздок Олену схопили та звинуватили у "зраді" та "шпигунстві" підконтрольні Росії формування. Після затримання її піддавали жорстоким тортурам... На підставі отриманих під тиском показань у березні 2020 року її "засудили" до 13 років позбавлення волі", - йдеться в тексті звернення.

У документі наголошується, що Пех під час тортур намагалася накласти на себе руки, а наразі вона перебуває в колонії №127 в м. Сніжне.

"Олена Пех є заручницею... Українська влада докладає необхідних зусиль для звільнення пані Пех, її внесено до списку утримуваних осіб, яких пропонується взаємно звільнити. На жаль, заплановані у 2020 році звільнення так і не відбулися. Також, на жаль, представники російської сторони не виконали взяті на себе зобов’язання і не забезпечили доступ до бранців представників Міжнародного комітету Червоного хреста", - зазначають в Українському національному комітеті ICOM.

У зверненні міститься заклик до Лінде "задіяти всі важелі ОБСЄ" для звільнення Пех. "Просимо Вас скористатися своїм впливом, щоб якомога швидше забезпечити доступ представників МКЧХ до пані Пех та інших бранців. Зокрема, просимо порушити це питання через представників ОБСЄ у Тристоронній контактній групі на найближчому засіданні", - йдеться в документі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА