13:57 18.01.2021

У ПЦУ закликали не вважати українською традицією купання в ополонці на Водохреще

2 хв читати
У ПЦУ закликали не вважати українською традицією купання в ополонці на Водохреще

Православна церква України (ПЦУ) закликала не називати купання в ополонках на відкритих водоймах у день Водохреща давньою українською традицією, оскільки такий звичай до 1990-х років в Україні ніколи не фіксувався.

"У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито "традиційних" масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідженнях про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку", - повідомляє прес-служба ПЦУ на сторінці у Facebook у понеділок.

Там зазначили, що, виходячи зі спостережень, масові пірнання у воду на свято Богоявлення фактично з‘явилися у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років. Отже цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження. Історики пов'язують цей звичай із поширеною в Росії традицією пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму як частини здорового способу життя.

Також у ПЦУ назвали хибною думку, що купання у крижаній воді "змиває гріхи", аргументуючи це тим, що акт занурення у воду не має нічого спільного зі святом без усвідомленого покаяння в гріхах.

"Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Але ми закликаємо не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього. Хто робить такий вибір – має чинити це усвідомлено та відповідально, ретельно зважуючи всі "за" і "проти": стан здоров'я, причини для такого вчинку, можливі наслідки, зокрема, в умовах пандемії", - наголосили в прес-службі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА