14:06 19.01.2021

ДБР повідомило про підозру Тупицькому за двома статтями КК - завідомо неправдиві свідчення, підкуп свідка

3 хв читати
ДБР повідомило про підозру Тупицькому за двома статтями КК - завідомо неправдиві свідчення, підкуп свідка

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило судді Конституційного Суду України і його голові Олександру Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка.

"Слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням з в.о. генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного Суду України, який здійснює адміністративні функції його голови, у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань)", - повідомляє прес-служба ДБР.

У ДБР також зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування і явці осіб за повістками слідчого.

"Більше того, голова КСУ після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце. Секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні", - наголосили в Бюро.

Крім того, у ДБР додали, що слідчі з дотриманням вимог чинного законодавства України вживають заходів щодо забезпечення виконання указу президента України від 29 грудня 2020 року №607/2020, згідно з яким голова КС протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді Конституційного Суду і його голови та перебувати в приміщенні цього суду.

"Іншим чином, ніж шляхом відсторонення від посади судді КСУ й одночасно його голови, неможливо запобігти ризикам впливу останнього на інших свідків у цьому кримінальному провадженні – співробітників КСУ, перешкоджання наданню ними документів на запит слідчого, явки на допит тощо", - підсумували в ДБР.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Господарського суду Віктора Татькова і його заступника Артура Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство у якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на які посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА