18:49 19.01.2021

Тупицький готовий прийти для вручення підозри і просить Венедіктову забезпечити процесуальне керівництво

4 хв читати
Тупицький готовий прийти для вручення підозри і просить Венедіктову забезпечити процесуальне керівництво

Голова Конституційного Суду України (КС) Олександр Тупицький заявляє, що готовий прийти для вручення підозри та просить генерального прокурора України Ірину Венедіктову забезпечити належне процесуальне керівництво, а також звернутися до президента Володимира Зеленського щодо скасування указу про його відсторонення.

"Готовий прибути для участі у відповідній процесуальній дії (здійсненні мені повідомлення про підозру) у визначені Вами чи іншою компетентною особою у встановленому порядку дату і час", - йдеться в заяві Тупицького від 19 січня, направленій у вівторок Венедіктовій.

Також у заяві міститься адресоване Венедіктовій прохання "забезпечити належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №12013110060002990, усунути допущені прокурорами та слідчими Державного бюро розслідувань порушення" та надати можливість реалізації його конституційного права на захист. Він також просить генпрокурора "вжити заходів належного правового реагування" стосовно слідчих ДБР і прокурорів, які "допустили вказані порушення закону та службові зловживання"

Тупицький також просить Венедіктову звернутися до глави держави щодо скасування ним указу №607/2020 від 29 грудня 2020 року про відсторонення його від посади судді КС.

Крім того, на сайті КС міститься спростування положень заяви ДБР, зокрема, про те, що Тупицький перешкоджає встановленню істини у кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема перешкоджаючи наданню підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Зазначено, що указ президента про відсторонення Тупицького від посади судді не містить жодних вказівок або заборон щодо його допуску в будівлю КС, а співробітники держохорони не пустили його до суду, порушуючи конкретні положення Конституції, закон про держохорону та Порядок допуску на об'єкти КС, який, зокрема, прямо забороняє військовослужбовцям підрозділу охорони перешкоджати доступу суддів КС на об'єкт охорони або будь-яким іншим способом втручатися в їхню діяльність. "При цьому жодних пояснень, письмових доручень (наказів) працівниками згаданого Управління (держохорони - ІФ) надано не було", - йдеться в повідомленні.

Також у КС зазначають, що, згідно з ч. 9 ст. 24 закону про КС, судді КС про підозру у вчиненні кримінального злочину має повідомляти генеральний прокурор або особа, яка здійснює його повноваження, що "робить неправомірним здійснення цієї процесуальної дії будь-ким з інших осіб".

Раніше прес-служба ДБР повідомила, що слідчі бюро повідомили Тупицькому про підозру у вчиненні кримінальних злочинів за ч. 2 ст. 384, ст. 386 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від давання показань).

У ДБР також зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого. "Більше того, голова КСУ після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце", - наголосили в бюро.

Крім того, в ДБР заявили, що слідчі вживають заходів із забезпечення виконання указу президента №607/2020, згідно з яким голова КС протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді КС та його голови і перебувати в приміщенні цього суду.

27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА