20:18 19.01.2021

Єврокомісія визначила стратегію єдиного фронту боротьби ЄС з пандемією COVID-19

3 хв читати
Єврокомісія визначила стратегію єдиного фронту боротьби ЄС з пандемією COVID-19

Європейська комісія (ЄК) закликала у вівторок держави-члени ЄС прискорити проведення вакцинації населення від коронавірусу COVID-19 у всьому союзі у рамках боротьби з пандемією.

"До березня 2021 року в кожній країні ЄС повинні бути щеплені не менше 80% людей старше 80 років і 80% працівників охорони здоров'я та соціальної допомоги, а до літа 2021 року держави-члени повинні вакцинувати мінімум 70% дорослого населення", - йдеться в повідомленні про стратегію вакцинації.

У документі ЄК, прийнятому за два дні до обговорення цього питання главами держав і урядів, заплановано низку заходів з боротьби з пандемією.

Єврокомісія закликає держави ЄС і надалі застосовувати правила фізичного дистанціювання, обмежувати соціальні контакти, боротися з дезінформацією, обмежувати поїздки, розширювати тестування, відстеження контактів і секвенування генома, щоб попередити поширення нових варіацій вірусу.

Оскільки за останні тижні в Європі існує тенденція до збільшення кількості випадків захворювання, в найближчі місяці необхідно зробити більше для підтримки систем охорони здоров'я та вирішення проблеми "втоми від COVID", йдеться в документі.

ЄК, держави-члени ЄС і Європейське агентство лікарських засобів (EMA) будуть працювати з фармацевтичними компаніями, щоб повною мірою використовувати потенціал ЄС для збільшення потужностей з виробництва вакцин.

ЄК працює над створенням сертифікатів про вакцинацію у повній відповідності до законодавства ЄС про захист даних, що забезпечить безперервність лікування. До кінця січня буде узгоджено загальний підхід, який дозволить використовувати сертифікати, видані в країнах ЄС, на всій території союзу і за його межами.

Держави ЄС повинні оновити свої стратегії тестування, щоб врахувати нові варіації і розширити використання експрес-тестів на антигени. Вони повинні збільшити секвенування генома як мінімум до 5%, а переважно до 10% позитивних тестів. Зараз у багатьох країнах ЄС проводиться тестування менше 1% зразків, що недостатньо для визначення розвитку варіацій або виявлення нових.

Стратегія передбачає збереження цілісності єдиного ринку ЄС і вільного пересування на його території при посиленні профілактичних заходів. Громадянам ЄС пропонується утриматися від усіх несуттєвих поїздок, поки епідеміологічна ситуація не покращиться.

Для якнайшвидшого доступу до вакцин ЄК створить механізм Team Europe ("Команда Європа") для розподілу вакцин, якими держави ЄС діляться з країнами-партнерами. Це повинно дозволити поставити партнерам близько 2,3 млрд доз, виділених їм у рамках Стратегії ЄС щодо вакцин. Особливу увагу буде приділено країнам Західних Балкан, Східного, Південного сусідства ЄС і Африці.

ЄС продовжуватиме підтримувати програму COVAX, зокрема через прискорення доступу до вакцин. Team Europe вже мобілізувала 853 млн євро для цієї програми, що зробило ЄС одним із найбільших донорів COVAX.

"Наша мета - до літа вакцинувати 70% дорослого населення. Це може стати поворотним моментом у боротьбі з цим вірусом. Але ми переможемо пандемію тільки тоді, коли у всіх у світі буде доступ до вакцин. Ми активізуємо наші зусилля, щоб забезпечити вакцинами сусідів і партнерів у всьому світі", - сказала глава ЄК Урсула фон дер Ляєн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА