07:09 20.01.2021

ЄС оголосив про план розвитку відкритої, стійкої фінансової системи і посилення ролі євро

3 хв читати
ЄС оголосив про план розвитку відкритої, стійкої фінансової системи і посилення ролі євро

Європейська комісія (ЄК) представила у вівторок план розвитку відкритої, міцної і стійкої економічної і фінансової системи Європейського союзу з акцентом на посилення міжнародної ролі євро.

"По-перше, дозвольте пояснити, як я бачу "відкриту стратегічну автономію", - заявив на прес-конференції виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс. - Це означає залишатися відкритим для глобального співробітництва, бізнесу і торгівлі, але захищати наші інтереси, права і цінності від незаконних атак, всюди і завжди діяти багатосторонньо, але з можливістю виступити автономно, у разі необхідності".

План, який представила ЄК після відеоконференції міністрів економіки і фінансів країн Євросоюзу, розглядає цей принцип через призму макроекономіки і фінансів.

Серед його засад, зазначив Домбровскіс, довгострокова стратегія підвищення міжнародної ролі єдиної валюти євро, яка є другою за поширеністю валютою в світі.

"Це може зробити світову економіку менш залежною від однієї валюти і менш вразливою для потрясінь, полегшити компаніям з ЄС торгівлю в усьому світі, - сказав він. - Зміцнення євро у всьому світі відповідає не тільки нашим інтересам, а й інтересам світової спільноти".

Домбровскіс зазначив, що прогрес у розвитку Економічного і валютного союзу в рамках ЄС створив стабільну і ефективну фінансову систему і розвинені ринки капіталу.

Сьогодні європейці, за словами заступника голови ЄК, зосереджені на інших способах сприяння глобальному використанню євро. Наприклад, шляхом збільшення обсягу торгівлі борговими цінними паперами, енергоносіями і товарами в євро.

Або робота над цифровим євро. Європейський центральний банк (ЄЦБ), повідомив він, уже працює над цим проектом. Єврокомісія і ЄЦБ створюють спільну технічну групу для розгляду політичних, правових і технічних аспектів можливого введення цифрового євро.

Інший приклад - просування "зелених" облігацій для фінансування великих інвестицій, необхідних для досягнення мети в сфері клімату та європейського Зеленого курсу. Понад половини всіх глобальних "зелених" облігацій випущені в євро, а 30% інвестицій через післякризовий план економічного розвитку Next Generation EU, будуть фінансуватися за рахунок "зелених" облігацій.

Друга частина представленого Єврокомісією плану спрямована на зміцнення фінансової системи та інфраструктури ЄС. У ній Домбровскіс виділив управління ризиками, пов'язаними з відходом з ЄС найбільшого фінансового центру Європи - лондонського Сіті.

Нарешті, ЄС вивчає, як застосовувати свої власні обмежувальні заходи для підтримки європейських цінностей і поширення глобального впливу. Коли країни, що не входять в ЄС, незаконно вводять санкції стосовно операторів ЄС, союз повинен реагувати рішуче. План передбачає більш однакове застосування санкцій.

"ЄС завжди буде відстоювати союзи з партнерами-однодумцями, - заявив Домбровскіс. - Це наша абсолютна перевага. Ми віддані принципам багатосторонності, відкритості та вигідного партнерства. Але з огляду на більш конфронтаційний геополітичний ландшафт, ми повинні бути готові захистити себе від несправедливих і образливих дій, нав'язуваних ззовні, і зміцнити наш захист від них".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА