13:22 20.06.2011

Україна та Китай визначили основні засади стратегічного партнерства - декларація

2 хв читати

Україна та Китай задекларували встановлення відносин стратегічного партнерства, а також підписали меморандум про взаєморозуміння в енергетичній сфері, угоду, що регулює юридичне оформлення виділення Україні допомоги в 80 млн юанів ($12,3 млн).

Спільну Декларацію про встановлення та розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною та КНР у понеділок у Києві підписали керівники двох держав - Віктор Янукович та Ху Цзіньтао.

У документі фіксується початок відносин стратегічного партнерства, а також основні засади, на яких вони базуватимуться.

Зокрема, йдеться про взаємну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності; повагу шляху розвитку, обраного кожною з держав; взаємне незастосування сили чи загрози силою, економічного чи іншого тиску; активізацію політичного діалогу на найвищому, високому та інших рівнях.

Також у декларації йдеться про діяльність Комісії зі співробітництва, про найбільш пріоритетні сфери двосторонньої практичної співпраці, розширення взаємодії у рамках ООН, про спільні зусилля із забезпеченню миру, стабільності та безпеки у світі та окремих регіонах.

Крім того, китайська сторона зобов'язується не застосовувати і не погрожувати застосуванням ядерної зброї Україні як державі, що не має такої зброї.

Крім того, підписано Меморандум про взаєморозуміння в енергетичній сфері між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і Державною адміністрацією енергетики Китаю.

У документі фіксуються такі основні напрями співпраці, як спільна участь у реалізації проектів у нафтогазовій сфері; обмін інформацією щодо енергетичних об'єктів, які заплановано побудувати або модернізувати на території двох країн; співпраця у сфері мирного використання ядерної енергії відповідно до чинних договірних документів.

Співпраця здійснюватиметься у рамках спільної робочої групи з енергетики або в інших форматах за погодженням сторін.

Також Київ і Пекін підписали угоду, що регулює юридичне оформлення виділення Україні безоплатної допомоги розміром 80 млн юанів ($12,3 млн).

Угоду про техніко-економічну співпрацю між урядом Китайської Народної Республіки та урядом України підписано в понеділок у Києві у присутності президента України Віктора Януковича та глави КНР Ху Цзіньтао.

Також підписано міжурядову угоду про створення Генерального Консульства України в місті Гуанчжоу.

Підписання угоди сприятиме розширенню дипломатичної присутності України в одному з найбійльш економічно розвинених регіонів Китаю, поглибленню міжрегіональної співпраці між провінцією Гуандун та областями України, забезпеченню захисту діяльності юридичних і фізичних осіб України в цьому регіоні, а також спрощенню консульського обслуговування китайських громадян, охочих відвідати Україну.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу окупанти 235 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування - ОВА

Сирський інформував командувача військ НАТО в Європі про розвиток подій на фронті

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ГУР запропонувало план, спрямований на скорочення російського потенціалу - Буданов

18 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

Частка компаній, які планують роботу на 2 роки вперед, у березні зросла на 11,2 п.п.

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА