17:30 21.01.2021

Антитютюнники закликають Держспоживслужбу активніше реагувати на зростання кількості порушень тютюнового законодавства у сфері громадського харчування

2 хв читати
Антитютюнники закликають Держспоживслужбу активніше реагувати на зростання кількості порушень тютюнового законодавства у сфері громадського харчування

Всеукраїнська кампанія "Молодь, вільна від куріння" за підсумками проведеного нещодавно моніторингу ресторанів і кафе в Києві, Луцьку, Херсоні та Дніпрі заявляє про зростання кількості порушень антитютюнового законодавства та слабке реагування на нього з боку Держспоживслужби.

"Ми моніторили, чи дозволено в кав'ярнях і ресторанах курити сигарети, кальяни, електронні сигарети або засоби для нагріву тютюну (IQOS, glo)", - прокоментував основне завдання моніторингу координатор кампанії Олег Слабоспицький на презентації його результатів у Києві в четвер.

За його словами, близько 80 ресторанів і кав'ярень було викрито в порушенні антитютюнового законодавства, проте лише в Києві Держспоживслужба продемонструвала відносно високій рівень реагування на інформацію про такі факти. Зокрема, згідно з результатами моніторингу, з 15 мережевих закладів і кальянних у Києві, на які поскаржилися активісти, 12 було оштрафовано.

Водночас у Дніпрі, як стверджують учасники кампанії, Держспоживслужба змогла правильно здійснити перевірку і притягнути до відповідальності лише сім закладів із 37 порушників, а в Луцьку штрафи було накладено на половину із десяти закладів, на які було подано скарги.

Згідно з презентацією, в Херсоні у 20 закладах дозволено куріння одного або кількох видів тютюнової продукції: у 15 закладах - куріння кальянів, у 19 - електронних сигарет і в 6 - сигарет, тоді як оштрафовано було 9 із них.

Говорячи про інші порушення в торгівлі тютюновою продукцією, активісти навели приклад Дніпра, де в 62% випадків є одна або кілька точок продажу тютюнових виробів в п'ятихвилинній доступності від 50 перевірених шкіл.

Окрім того, в 13 із 31 перевіреного місця продажу тютюнової продукції до входу в них була тютюнова реклама, майже всі досліджувані торговельні точки (28 із 31) здійснювали викладки тютюнових виробів, зокрема в 11 випадках такі викладки були на рівні очей дітей (1 м).

Згідно з результатами дослідження, у зазначених містах (Київ, Луцьк, Херсон і Дніпро) майже половину тютюнових виробів реалізують через супермаркети, 35,5% продають у кіосках, а 16,1% - у невеликих продуктових магазинах.

Одним із виходів із ситуації активісти називають ухвалення закону про повну заборону куріння в громадських місцях (№4358) та інші посилення щодо куріння і тютюнової продукції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У Синельниківському районі на Дніпропетровщині загинули шестеро людей, серед них діти 6 і 8 років

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА