19:15 21.01.2021

Денісова: Більшість перевірених Офісом омбудсмена приватних будинків престарілих працюють нелегально

2 хв читати
Денісова: Більшість перевірених Офісом омбудсмена приватних будинків престарілих працюють нелегально

На місце пожежі в приватному будинку престарілих в Харкові прибув представник омбудсмена в східних областях Валерій Лютий, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Інформація про те, що на момент початку пожежі в будинку перебували 33 людини, підтвердилася. Зі слів працівників цього закладу, там проживали люди віком від 25 до 90 років", - написала Денісова на сторінці у Facebook у четвер.

Вона наголосила, що Офіс уповноваженого за 2020 рік здійснив близько 100 моніторингових візитів до приватних закладів різних типів, зокрема геріатричних. Під час більшості відвідувань підтверджувалися факти невідповідності діяльності таких закладів Державному стандарту стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики.

"Крім того, більшість із них не внесені до Реєстру надавачів соціальних послуг, що унеможливлює контроль за їхньою діяльністю. Це також є основною причиною перешкоджання здійсненню працівниками Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини моніторингу додержання прав людини в таких закладах", - наголосила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що неодноразово зверталася з відповідними листами до міністра соціальної політики та голів обласних державних адміністрацій щодо необхідності забезпечення контролю за діяльністю зазначених закладів відповідно до чинного законодавства.

"Допоки окреслені проблеми не будуть вирішені - не виключене повторення таких трагічних подій та грубих порушень прав людини і громадянина", - підсумувала Денісова.

Як повідомлялося, о 15:03 у Харкові у двоповерховому житловому будинку на вул. Нижній Гиївській, 150-б, попередньо переобладнаному під будинок престарілих, виникла пожежа на другому поверсі. За попередньою інформацією, у будинку на момент пожежі перебували 33 людини, 15 із них загинули. Площа пожежі становила 100 кв. м. О 16:14 пожежу локалізовано, о 16:53 ліквідовано.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей) Кримінального кодексу України.

Директор департаменту соцзахисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага заявив, що за адресою, де сталася пожежа, не зареєстрований жоден заклад соцзахисту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА