19:38 22.01.2021

Законопроект про держполітику перехідного періоду передбачає запровадження інституту конвалідації отриманих на окупованих територіях документів

3 хв читати
Законопроект про держполітику перехідного періоду передбачає запровадження інституту конвалідації отриманих на окупованих територіях документів

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявляє, що проект закону про державну політику перехідного періоду передбачає запровадження інституту конвалідації низки документів, отриманих на тимчасово окупованих територіях.

"Ми не визнаємо документів окупаційних режимів, ми не визнаємо угод, які там укладають, але ми не можемо не брати до уваги фактів, які відбуваються на окупованих територіях... Ми пропонуємо унормувати поняття конвалідації щодо окремих категорій односторонніх угод", - сказав Резніков журналістам у п'ятницю.

Віце-прем'єр наголосив, що не йдеться про визнання всіх документів із тимчасово окупованих територій.

Зокрема, передбачається адміністративна процедура реєстрації актів цивільного стану: реєстрація народження, смерті, укладення та розірвання шлюбу на тимчасово окупованих територіях.

Для реєстрації актів цивільного стану, які відбулися на окупованій території, достатньо буде звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану й отримати свідоцтво. В окремих випадках РАЦС може звернутися до суду, якщо наданих документів буде недостатньо для підтвердження факту.

Також визначено, що нотаріусів з ОРДЛО не визнаватимуть, але суди братимуть до уваги деякі посвідчені ними документи, зокрема на спадщину.

Після деокупації працюватимуть комісії з конвалідації для підтвердження інших юридичних документів, які розглядатимуть можливість їх визнання в Україні. На підставі рішення таких комісій видаватимуть українські документи.

Що стосується документів про освіту, то пропонується, щоб випускники з усіх окупованих територій могли проходити атестацію для підтвердження своєї кваліфікації, яку здобули на ТОТ, отримати українські документи або продовжити навчання. Причому шкільну освіту та вищу освіту за деякими спеціальностями можна буде підтвердити без додаткового навчання.

Передбачається, що згідно з адмінпроцедурою рішення щодо актів цивільного стану мають ухвалювати в день звернення, а в разі відмови - за судовою процедурою в невідкладні терміни.

Щодо односторонніх угод, то судова процедура буде в межах термінів, визначених Цивільним процесуальним кодексом.

Що стосується конвалідації після деокупації (усі факти та угоди, які можуть бути конвалідовані відповідно до окремого закону), то вона має здійснюватися протягом місяця з дня звернення до комісії з конвалідації.

Зазначено, що стосовно конвалідації також необхідно буде ухвалювати окремий закон.

Як повідомлялося, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про завершення розробки проекту закону про державну політику перехідного періоду.

Резніков заявляє, що проект закону про державну політику перехідного періоду є рамковим, який встановлює визначені політики та принципи і потребуватиме ухвалення окремих профільних законів. Зокрема, про амністію, вибори, люстрацію і конвалідацію.

Резніков також зазначає, що амністію після деокупації треба робити обов'язково, але воєнні злочини і злочини проти людяності не підпадають під амністію в жодному разі.

Крім того, віце-прем'єр заявляє, що проект закону про держполітику перехідного періоду передбачає вибори на деокупованій території лише після демілітаризації та повного роззброєння.

Зокрема, Резніков вважає, що для деокупованих територій необхідно ухвалювати новий закон про люстрацію на основі та за стандартами ООН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА