20:33 22.01.2021

Естонія на РБ ООН запропонувала створити міжнародний механізм з розслідування злочинів проти мирних демонстрантів у Білорусі

3 хв читати
Естонія на РБ ООН запропонувала створити міжнародний механізм з розслідування злочинів проти мирних демонстрантів у Білорусі

Естонія запропонувала створити міжнародний механізм з розслідування злочинів, скоєних проти мирних демонстрантів в Білорусі, де з серпня 2020 року не припиняються протести проти оголошених владою результатів президентських виборів.

"Міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу (Urmas Reinsalu) запропонував створити міжнародний механізм з розслідування злочинів, скоєних проти мирних демонстрантів у Білорусі", - повідомила в п'ятницю прес-служба МЗС Естонії.

Під час виступу на неформальному віртуальному засіданні Ради Безпеки ООН на високому рівні в підтримку свободи ЗМІ в Білорусі, Рейнсалу сказав, що "представники вільних ЗМІ: журналісти, блогери - всі, хто висвітлює події на місцях, разом із іншими учасниками протесту стають жертвами урядових репресій". "Бентежить те, як білоруська влада переслідує, б'є і заарештовує представників ЗМІ", - зазначив він.

"Є ті, хто говорить, що всі обвинувачення, які ми чули сьогодні тут, безпідставні. Докази незаперечні. У незалежному звіті ОБСЄ про ситуацію в Білорусі містяться свідоцтва фальсифікації результатів виборів і масових порушень прав людини. Білорусь - найнебезпечніша країна в Європі для журналістів", - заявив Рейнсалу.

Він закликав членів Ради Безпеки ООН "усвідомлювати відсутність свободи ЗМІ, прав людини і демократичних цінностей в Білорусі".

Засідання з ініціативи Естонії як непостійного члена Ради безпеки ООН спільно організували Франція, Ірландія, Норвегія, Велика Британія і США, а також Бельгія, Канада, Данія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Латвія, Литва, Польща та Україна.

На засіданні виступили представники понад 30 держав-членів ООН, зокрема, 15 країн на рівні міністрів закордонних справ або заступників міністрів. Від імені Європейського союзу також виступив глава делегації Європейського Союзу в ООН.

В роботі віртуального засідання прийняла також участь прибула в Таллінн представник опозиції Білорусі Світлана Тихановська. Вона попросила ООН "відкрито говорити про припинення насильства і беззаконня в Білорусі, включно з цензурою ЗМІ, блокуванням веб-сайтів, відключенням інтернету і скасуванням акредитації журналістів".

За даними Білоруської асоціації журналістів, які навела Тихановська, в 2020 році незалежних журналістів затримували понад 470 разів, 97 журналістів піддавалися адміністративним арештам, 50 сайтів ЗМІ були заблоковані, а 15 журналістам нині пред'явлені надумані обвинувачення.

"ЗМІ перебувають під тиском режиму, і це лише частина більш широкої картини репресій в Білорусі: затримано понад 32 тис. осіб, близько 900 підозрюваних у політично вмотивованих кримінальних справах, 400 випадків тортур, про які повідомила ООН, вісім активістів загинули в зв'язку з насильством силовиків", - додала Тихановська.

На онлайн-засіданні виступив також член президії Координаційної ради, керівник народного антикризового управління Павло Латушко зі свого боку нагадав, що в Білорусі 189 осіб вважаються політичними в'язнями.

"Мені і всім членам Координаційної ради зрозуміло, що репресії не припиняться без міжнародного втручання", - сказав він.

У Білорусі вже майже півроку тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція вважає результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів. Білоруські силовики жорстоко придушують акції протесту, в зв'язку з чим останнім часом акції змінили формат, перемістилися у двори і проходять у різних районах Мінська. Захід також не визнає Лукашенка законно обраним президентом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА