06:55 25.01.2021

Сенат приступає до розгляду питання про імпічмент Трампа

2 хв читати
Сенат приступає до розгляду питання про імпічмент Трампа

Американський Сенат у понеділок отримає з Палати представників матеріали щодо імпічменту колишньому президенту США Дональду Трампу і приступить до їх розгляду.

Відповідно до закону, після отримання статей обвинувачення Сенат повинен буде негайно почати процес щодо імпічменту. Вперше йтиметься про президента, який вже покинув свій пост.

Конгресмени від обох партій в останні дні обговорювали те, як організувати розгляд питання імпічменту. Також їм треба буде розв'язати, скільки часу займе цей процес.

Але для самого Трампа це вже другий процес щодо імпічменту. Перший почався у вересні 2019 року. Приводом стала розмова колишнього президента з українським лідером Володимиром Зеленським. Під час розмови Трамп закликав Зеленського почати розслідування стосовно екс-віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера, а також передбачуваного втручання в американські вибори 2016 року з території України. Демократи вважають, що Трамп зловжив повноваженнями, намагаючись умовити Зеленського допомогти в боротьбі з політичним опонентом. У Палаті представників тоді визнали Трампа винним і оголосили йому імпічмент. Однак у сенаті після розгляду справи з Трампа зняли обвинувачення.

Другого разу Палата представників оголосила імпічмент екс-президенту 13 січня 2021 року. Його обвинуватили в підбурюванні до заколоту через заворушення в Капітолії під час затвердження результатів голосування колегії вибірників.

Прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу, і в результаті заворушень загинуло щонайменше п'ятеро осіб. Цього ж дня колишній президент США на мітингу у Вашингтоні закликав присутніх прийти до Капітолію і висловити невдоволення "вкраденими виборами". Демократи і деякі республіканці вважали, що слова Трампа переконали демонстрантів штурмувати Капітолій.

Хоча Трамп уже не президент США, імпічмент для нього має не тільки символічне значення. Після обвинувального вердикту може послідувати голосування щодо заборони йому балотуватися знову. У колишнього президента ще можуть бути політичні амбіції, адже, залишаючи Білий дім, він обіцяв повернутись "у тому чи іншому вигляді".

Раніше в січні формальний контроль над американським Сенатом отримали демократи. Вони назвали другий процес щодо імпічменту Трампа одним зі своїх найближчих пріоритетів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА