11:54 25.01.2021

Росія вийшла з американської місячної програми

1 хв читати
Росія вийшла з американської місячної програми

Російська сторона ухвалила рішення вийти з американського проекту Gateway, але готова продовжити діалог із колегами із США, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі "Роскосмосу".

"За результатами опрацювання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці в рамках проекту Gateway російська сторона ухвалила рішення не брати участі в цій програмі", - сказали в держкорпорації.

З огляду на важливість збереження науково-технологічного потенціалу освоєння далекого космосу російська сторона і далі моніторить ситуацію та готова продовжити з американською стороною діалог з питань, що становлять обопільний інтерес, заявили в "Роскосмосі".

29 жовтня 2020 року NASA та Європейське космічне агентство підписали угоду про співпрацю у створенні навколомісячної станції Gateway у рамках програми Artemis. Відповідно до цієї угоди ЄКА створить населені та дозаправні модулі, а також забезпечить зв'язок станції з поверхнею Місяця. Крім того, ЄКА надасть два європейські сервісні модулі для пілотованого космічного корабля NASA Orion, які включатимуть маршові двигуни і забезпечуватимуть капсулу енергією, водою та киснем у рамках польотів за програмою Artemis.

Раніше представники "Роскосмосу" заявляли, що будівництво місячної бази планувалося розпочати наприкінці 2020-х років.

У Росії також розробляють "ядерний буксир", призначений для дослідження Місяця та далекого космосу. Як зазначено в договорі на розробку аванпроекту апарата, він, зокрема, буде призначений для пошуку на Місяці корисних копалин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА