15:02 25.01.2021

У Литві мають намір уважніше "оцінювати" діячів культури, які приїжджають на гастролі з РФ

2 хв читати
У Литві мають намір уважніше "оцінювати" діячів культури, які приїжджають на гастролі з РФ

Міністр культури Литви Сімонас Кайріс обіцяє уважніше оцінювати виконавців популярної музики та інших діячів культури, які приїжджають у республіку.

Після того, як Литва заборонила на п'ять років в'їзд до Литви російському співакові Філіпу Кіркорову, мотивуючи це тим, що він публічно виправдовує окупацію Криму, Кайріс зазначає, що Мінкультури стави би в пригоді "чіткий список таких осіб, які небажані в Литві", та при розподілі допомоги за скасовані через карантин заходи.

"Могла би бути активнішою і роль самого Міністерства культури в плані ініціації складання такого списку, моніторингу культурного простору … Міністерству культури тут було б чим зайнятися, і я думаю, що якісь речі вже запізнилися", - сказав міністр в інтерв'ю BNS.

"Якщо говорити про "м'яку силу", яку використовують недружні країни саме через культуру, то ми як сектор, міністерство, котре спостерігає за ситуацією, могли б вдаватися до проактивних дій, не лише реагувати, говорячи про наслідки", - додав він.

19 січня стало відомо, що російський виконавець Філіп Кіркоров не зможе в'їхати в Литву впродовж п'яти років.

Як повідомило литовське Міністерство внутрішніх справ, департамент міграції на прохання МЗС вніс співака на п'ять років до списку небажаних у Литві осіб.

Напередодні міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попросив внести громадянина РФ і Болгарії Філіпа Кіркорова до національного списку іноземців, яким заборонено в'їзд до країни, зазначивши, що цей відомий виконавець своїми неодноразовими відвідуваннями Криму "свідомо заперечував територіальну цілісність і суверенітет України й у такий спосіб незаконно виправдовував агресивні дії Російської Федерації".

За словами Ландсбергіса, участь Кіркорова в концертах у Криму "значно шкодить національній безпеці Литви". Міністр обіцяв, що Литва систематично даватиме оцінку всім особам, яких Росія "намагається використати для просування своєї зовнішньої політики та роботи впливу на жителів Литви".

Дискусії про розширення чорного списку виникли після того, як з'ясувалося, що субсидії за культурні заходи, які не відбулися, було надано литовським компаніям, котрі планували концерти російських виконавців Філіпа Кіркорова і Михайла Шуфутинського.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА