18:16 25.01.2021

В Офісі простих рішень закликають не підтримувати законопроект, який може перешкодити НАБУ розслідувати топ-корупцію

2 хв читати
В Офісі простих рішень закликають не підтримувати законопроект, який може перешкодити НАБУ розслідувати топ-корупцію

Законопроект, який може знищити інституційні можливості Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розслідувати топ-корупцію в державі, може бути зареєстрований у Верховній Раді найближчим часом, повідомляють в Офісі простих рішень та результатів.

"Законопроектом хочуть зруйнувати спроможність НАБУ якісно та неупереджено розслідувати такі злочини. Зокрема, планується: прибрати норму, що лише НАБУ має розслідувати кримінальні справи, вчинені топ-чиновниками, і злочини, якими державі завдаються значні фінансові збитки. Це означає, що до роботи детективів НАБУ додадуться безліч дрібних справ і ті не зможуть зосередитись на справах щодо топ-корупціонерів та значних збитків для держави", - повідомляє Офіс.

Законопроект також дозволить генпрокурору вирішувати, який орган правопорядку розслідуватиме справи про топ-корупцію, що дасть змогу йому забирати у НАБУ справи та передавати їх поліцейським або співробітникам СБУ.

Він також дасть змогу забрати у НАБУ повноваження звертатися із запитами про міжнародну правову допомогу та дозволити робити це лише через Офіс генпрокурора та Мін'юст, а також фактично змінити підсудність Вищого антикорупційного суду (ВАКС), що позначиться на можливості притягати топ-корупціонерів до відповідальності. Це означає, що забираючи справи в НАБУ, їх одночасно забиратимуть і у ВАКС, зазначають в Офісі простих рішень та результатів.

"Експерти WatchDoc проаналізували цей законопроект і закликають народних депутатів не голосувати в разі його реєстрації!" - йдеться у повідомленні.

Офіс простих рішень та результатів є неурядовою організацією, яка займається підготовкою рекомендацій для Національної ради реформ, головою виконавчого комітету якої є Міхеіл Саакашвілі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА