09:31 26.01.2021

УІНП у лютому ініціює консультації з Міністерством внутрішніх справ і Нацполіцією з проблемних випадків невиконання декомунізації

2 хв читати

Український інститут національної пам'яті (УІНП) ініціює проведення в лютому 2021 року консультацій із керівництвом Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції з найбільш проблемних випадків невиконання декомунізаційного законодавства, зокрема щодо мозаїчних зображень Володимира Леніна і Йосипа Сталіна в м. Новгород-Сіверському Чернігівської області, повідомив голова УІНП Антон Дробович.

"Хочемо предметно розглянути не тільки цей випадок із портретами Леніна і Сталіна на водонапірній башті в Новгороді-Сіверському, але досі не демонтовані символи комуністичного тоталітарного режиму в Овручі, Коростені, Житомирі, Горішніх Плавнях", - сказав Дробович у коментарі агентству "Інтерфакс -Україна".

Голова УІНП сподівається, що за підсумками консультацій відомства зможуть узагальнити практику застосування декомунізаційного законодавства, посилити координацію роботи з правоохоронцями на місцях й отримати просування в проблемних справах.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній вежі 1901 року спорудження поряд із базарною площею. УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще в 2017 році.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом.

Колишній місцевий голова Новгорода-Сіверського Олег Бондаренко (помер у жовтні 2020 року) заявляв, що місто не демонтуватиме мозаїки, але планує повісити на портрети ґрати, а також встановити табличку з написом "Кати українського народу". Свого часу колишній голова Інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович виступав проти такої ініціативи влади, заявивши, що це суперечить закону і зображення необхідно демонтувати. Водночас нинішній голова УІНП Антон Дробович вважає, якщо приховати за ґратами мозаїчні зображення Леніна та Сталіна, розміщені на водонапірній вежі в центрі Новгорода-Сіверського і підписати "Кати українського народу", це буде хорошим і резонансним прикладом. Водночас він наголосив, що все одно це має бути належним чином оформлено відповідно до закону. Тобто треба, щоб ці портрети було визнано творами мистецтва або передано на баланс якомусь місцевому музею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА