19:53 27.01.2021

"Бритіш Американ Тобакко" програла апеляцію стосовно штрафу АМКУ і може звернутися до міжнародного арбітражу

3 хв читати
"Бритіш Американ Тобакко" програла апеляцію стосовно штрафу АМКУ і може звернутися до міжнародного арбітражу

Північний апеляційний господарський суд 26 січня відхилив скаргу компанії "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" (БАТ) на рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про штраф 80 млн грн, повідомила компанія в середу.

"Ми будемо подавати касаційну скаргу ... Ми розглядаємо можливість звернення до міжнародного арбітражу для захисту наших прав і законних інтересів як інвестора в рамках договору між урядом України і урядом Великої Британії про сприяння та взаємний захист інвестицій", - наголосили в компанії на запит агентства "Інтерфакс- Україна".

У прес-релізі БАТ заявила, що суд не дослідив належним чином всі докази у справі, не дав належної правової оцінки фактам і нормам чинного законодавства.

"Такі рішення підривають будь-які плани інвестицій в економіку України та завдають необґрунтованої шкоди нашій репутації надійного корпоративного громадянина", - йдеться в прес-релізі.

У компанії нагадали, що накладений штраф вже сплачено. "Наголошуємо, що сплата штрафу не означає визнання нами висновків Антимонопольного комітету і рішення судів двох інстанцій. Сплату штрафу здійснено виключно з метою уникнення нарахування пені", - зазначили в компанії агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, АМКУ в жовтні 2019 року наклав штраф розміром 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на виробників і дистриб'юторів сигарет: "ТЕДІС Україна" - 3,4 млрд грн, "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" - 370 млн грн, "Філіп Морріс Україна" - 810 млн грн, ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" - 430 млн грн, ПрАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - 490 млн грн, "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" - 170 млн грн, "Імперіал Тобакко Юкрейн "- 290 млн грн, ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" - 80 млн грн, ПрАТ "А/Т тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки" - 450 млн грн, а також зобов'язав ці компанії припинити порушення.

Згідно з базою судових рішень, Північний апеляційний госпсуд розглядає також позов "В.А.Т.-Прилуки" на штраф АМКУ, однак на вимогу антимонопольного відомства слухання справа переведено в закритий режим.

Крім того, 2 лютого, цей суд має намір розглянути подібну апеляцію "Імперіал Тобакко Юкрейн".

Компанії Philip Morris International (PMI) наприкінці минулого року вже подали позов до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (Вашингтон, округ Колумбія, США) про двосторонній інвестиційний арбітраж проти України в зв'язку з несправедливим, на їхню думку, штрафом АМКУ.

British American Tobacco (BAT) - велика міжнародна тютюнова компанія. Має фабрики у 42 країнах. Портфель компанії складається з глобальних брендів сигарет і зростаючого асортименту виробів з потенційно зниженим ризиком, включно з продуктами в сегменті вейпінгу, систем для нагрівання тютюну тощо

В Україні їй належить ПрАТ "А/Т Тютюнова компанія "В.А.Т.-Прилуки" (Чернігівська обл.), заснована в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА