20:21 27.01.2021

Єврокомісія дала Польщі місяць для відповіді на обвинувачення у порушенні верховенства права

1 хв читати
Єврокомісія дала Польщі місяць для відповіді на обвинувачення у порушенні верховенства права

Єврокомісія (ЄК) надала Польщі місячний термін для відповіді на обвинувачення у порушенні незалежності судової системи у цій країні, йдеться у направленому Варшаві висновку влади ЄС.

"У Польщі є один місяць, щоб відповісти на цю додаткову мотивовану думку і вжити необхідних заходів для дотримання законодавства ЄС, в іншому випадку Комісія може передати справу до Суду ЄС", - зазначається у прес-релізі.

"Комісія вважає, що Польща порушує законодавство ЄС, даючи право дисциплінарній палаті Верховного Суду, незалежність і неупередженість якої не гарантовані, ухвалювати рішення, що безпосередньо впливають на суддів і на те, як вони виконують свої функції", - також йдеться у документі.

Він знаменує собою черговий етап розпочатої Брюсселем у квітні минулого року та встановленої в ЄС процедури проти порушень верховенства права. У ЄК вважають, що реформа польського законодавства послабила базовий принцип незалежності судової системи, поставила суддів у серйознішу залежність від виконавчої влади. Відповідь Варшави на попередній офіційний лист не задовольнила ЄК.

Розгляд у суді, який розміщений у Люксембурзі й веде справи про порушення законодавства ЄС окремими країнами-членами, може призвести до санкцій щодо країн-порушниць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА