13:12 28.01.2021

В Україні в 2020 році зафіксовано 101 випадок переслідування за суспільну діяльність - ZMINA

2 хв читати
В Україні в 2020 році зафіксовано 101 випадок переслідування за суспільну діяльність - ZMINA

За 2020 рік в Україні зафіксовано 101 випадок переслідування за суспільну діяльність, свідчать дані річної моніторингової доповіді про переслідування громадських активістів та правозахисників у 2020 році.

"Загалом за 2020 рік ми зафіксували 101 випадок переслідування за суспільну діяльність", - сказала дослідник Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова під час презентації доповіді в четвер у Києві.

Зокрема, 6 зафіксовано в січні минулого року, 11 - в лютому, 9 - в березні, 8 - у квітні, 6 - у травні, 10 - у червні, 9 - в липні, 5 - в серпні, 13 - у вересні, 7 - у жовтні, 5 - в листопаді, 12 - в грудні.

Зазначається, що серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів - 22, фізичні напади на них - 21 і знищення або пошкодження їхнього майна - 18. Також задокументовано 10 інцидентів, що мали ознаки юридичного переслідування і 9 спроб дискредитації громадських діячів. Окрім того, по 7 інцидентів стосувалися перешкоджання мирним зібранням або мали ознаки незаконного затримання або обшуку. Ще 3 випадки були кваліфіковані як порушення приватності, а решта 3 - перешкоджання діяльності громадських організацій.

Серед 21 випадку нападів на активістів, згаданого вище, тільки у чотирьох було оголошено про підозру ймовірним нападникам. При цьому, якщо йдеться про підпали будинків та автомобілів, що належать активістам або їхнім родичам, то станом на кінець грудня 2020 року не було відомо ні про один випадок серед зафіксованих протягом року, коли поліція повідомляла комусь про підозру і передавала таке провадження до суду, тому ці злочини переважно в залишалися безкарними.

Зазначається, що як і в попередні роки, активістів і правозахисників переслідували в більшості регіонів України. Лідерами за кількістю інцидентів залишаються Київ (44) та Одеська область (10). За ними - Київська, Дніпропетровська області (по 8) і Харківська область (6).

За результатами моніторингу, протягом 2020 року серед різновидів суспільної діяльності найбільш ризикованими були: протидія корупції (20), захист прав ЛГБТІК (19) і захист довкілля (9).

Річний моніторинговий звіт про переслідування громадських активістів та правозахисників у 2020 році створено в рамках проекту "Підвищення ролі та захисту правозахисників в Україні", який фінансує Європейський Союз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА