19:49 28.01.2021

Януковичу повідомлено про підозру в державній зраді за підписання "харківських угод" на користь РФ

2 хв читати
Януковичу повідомлено про підозру в державній зраді за підписання "харківських угод" на користь РФ

Слідчі Держбюро розслідувань (ДБР) за погодженням з прокурорами Офісу генерального прокурора повідомили про підозру колишньому президенту України в державній зраді за підписання "харківських угод" на користь Російської Федерації.

"Зокрема, він підозрюється в тому, що діючи за попередньою змовою з вищими посадовими особами Російської Федерації, в порушення вимог Конституції України та закону України "Про міжнародні договори України", на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України надав іноземній державі - Російській Федерації та її представнику - президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу в проведенні підривної діяльності проти України", - повідомляє в четвер увечері прес-служба Офісу генпрокурора.

Згідно з інформацією, встановлено, що підозрюваний 21 квітня 2010, перебуваючи в Харкові, штучно створюючи передумови до збільшення чисельності військ РФ і умови їх перебування на суверенній території України, під приводом отримання знижки на газ, підписав від імені України угоду між Україною і Російською Федерацією. Цим документом було продовжено на 25 років термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації.

При цьому угода, а також укладені контракти між АТ "НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", фактично не давали ніякого зниження ціни на газ.

"Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1000 кубічних метрів для України становила $ 179,5, тоді як на кінець 2010 року - $ 352,33. Крім цього саме зниження визнавалося зобов'язаннями Україною за державним боргом перед РФ, які погашаються", - йдеться в повідомленні.

За версією слідства, РФ спочатку штучно створювала і накопичувала борг України перед нею за поставку природного газу, а потім в його погашення, зокрема шляхом нібито надання знижки, фактично безоплатно розміщувала ЧФ РФ на території України.

"У результаті підписаних екс-президентом так званих "харківських угод" був збільшений особовий склад військ і військової техніки Збройних сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України", - йдеться в повідомленні.

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 р військовослужбовці ЧФ РФ у взаємодії з іншими підрозділами ЗС РФ, котрі скоїли вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію і подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України.

В Офісі генпрокурора не називають імені підозрюваного екс-президента України. Разом із тим, президентом України з 25 лютого 2010р до 22 лютого 2014р, який підписав "харківські угоди", був Віктор Янукович.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА