22:01 28.01.2021

Заходження есмінця США в Чорне море спрямовано проти нарощування військової потужності Росії

2 хв читати
Заходження есмінця США в Чорне море спрямовано проти нарощування військової потужності Росії

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску привітала в четвер візит американського есмінця Porter ("Портер") у Чорне море, пояснивши дії альянсу "тривалим нарощуванням військової потужності" РФ.

"У відповідь на незаконну анексію українського Криму Росією і тривале нарощування військової потужності в Чорному морі Північноатлантичний альянс збільшив свою оборонну присутність в регіоні і як і раніше твердо прихильний гарантуванню безпеки Чорного моря", - йдеться в заяві Лунгеску, опублікованій на сайті НАТО.

"Чорне море має стратегічне значення для НАТО. Три союзники - Болгарія, Румунія і Туреччина - є прибережними державами, а Грузія і Україна - близькими партнерами", - заявила Лунгеску.

Штаб-квартира альянсу при цьому зазначила, що есмінець ВМС США "Портер" увійшов у Чорне море в четвер "для проведення звичайних операцій із гарантування безпеки на морі і тренувань з союзниками і партнерами в регіоні". У комюніке наголошується, що Porter є третім кораблем ВМС США, які вийшли в Чорне море за останні дні, після есмінця з керованими ракетами Donald Cook ("Дональд Кук") і судна постачання ВМС США USNS Laramie.

"ВМС США та інші військово-морські сили НАТО регулярно діють у Чорному морі відповідно до міжнародного права, зазвичай патрулюючи води близько двох третин року", - йдеться в повідомленні.

За повідомленням 6-го оперативного флоту ВМС США, есмінець Porter, оснащений системою протиракетної оборони Aegis ("Іджіс") і ракетами Tomahawk з дальністю дії 1,6 тис. км, почав проходження чорноморських проток у четвер уранці.

USS Porter поряд із есмінцями USS Donald Cook, USS Roosevelt і USS Ross розміщений на постійній основі в Європі на іспанській військовій базі в Роті. Разом із наземними базами ПРО Aegis в Польщі і Румунії вони є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної системи протиракетної оборони.

Після початку війни на сході України в Чорне море регулярно заходять кораблі ВМС США і інших країн НАТО. Згідно з конвенцією Монтре, час перебування кораблів нечорноморських країн в акваторії Чорного моря обмежено 21 добою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА