16:19 29.01.2021

НАБУ: Офіс генпрокурора намагається вивести справу за підозрою заступника глави Офісу президента з перебування під слідством бюро

3 хв читати
НАБУ: Офіс генпрокурора намагається вивести справу за підозрою заступника глави Офісу президента з перебування під слідством бюро

Зміна підозри одному з учасників справи про розкрадання майна Нацгвардії на нетяжку статтю, не пов'язану з корупцією, свідчить про намір Офісу генпрокурора створити умови для нівеляції притягнення до відповідальності заступника глави Офісу президента України Олега Татарова, заявляють у НАБУ.

"Зміна підозри одному з учасників злочину у справі надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта на нетяжку некорупційну статтю Кримінального кодексу України свідчить про штучне створення офісом Генпрокурора підґрунтя для виведення з-під відповідальності осіб, задіяних у вчиненні злочину, серед яких – заступник керівника Офісу президента", - йдеться в повідомленні НАБУ, розміщеному на сайті бюро в п'ятницю.

У НАБУ наголошують, що за наявності достатніх доказів, отриманих під час розслідування, "прокурор 27 січня 2021 року перекваліфікував злочин, інкримінований колишньому народному депутатові (екс-главі "Укрбуду" Максиму Микитасю - ІФ), на некорупційний (ч. 4 ст. 27, ч.2 ст. 384 КК України).

У цьому контексті в бюро зазначають, що Офіс генпрокурора створив "формальні підстави для усунення детективів НАБУ від розслідування резонансного злочину, співучасником якого є заступник керівника Офісу президента.

У НАБУ заявляють: "Оскільки експертиза, за результатами якої видано недостовірний висновок, проводилася за фактом кримінального правопорушення, підслідного НАБУ, саме Національне бюро повинне здійснювати досудове розслідування навіть після зміни кваліфікації".

Також у повідомленні зазначається, що директор НАБУ звернувся до Офісу генпрокурора з постановою про витребування кримінального провадження і необхідність доручити розслідування цієї справи детективам НАБУ, проте генпрокурор ці рішення не виконала.

Микитась нині перебуває під арештом за підозрою в організації викрадення київського адвоката. Також стосовно нього діє запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту за підозрою в махінаціях з житлом для Нацгвардії, внаслідок чого було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн.

Про підозру йому повідомили 2 жовтня 2019 року, а 3 грудня 2020 року Микитась пішов на угоду зі слідством, після чого йому було змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Після цього детективи НАБУ повідомили про підозру заступнику глави Офісу президента Олегу Татарову, якому інкримінується надання неправомірної вигоди групою осіб із забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта в рамках розслідування справи про привласнення майна Нацгвардії. Татаров заявив, що доведе свою невинуватість.

24 грудня Офіс генерального прокурора передав розслідування кримінального провадження за підозрою Татарова з НАБУ до СБУ.

У НАБУ розцінили передання справи до СБУ як "безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро з боку Офісу генпрокурора.

САП вручила Татарову клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн, проте згодом прокурори в суді відкликали клопотання про обрання Татарову запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА