18:06 29.01.2021

Нацкомісія зі стандартів державної мови занепокоєна ситуацією навколо нової редакції українського правопису

2 хв читати
Нацкомісія зі стандартів державної мови занепокоєна ситуацією навколо нової редакції українського правопису

Національна комісія зі стандартів державної мови занепокоєна ситуацією, що склалася навколо нової редакції українського правопису.

"Усвідомлюючи важливість покладених законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" завдань, пов’язаних із напрямами діяльності, та власну відповідальність, Комісія звертає увагу на те, що завчасні дії, звернення та заклики можуть вивести українське суспільство за межі правового поля", - йдеться в заяві Нацкомісії.

У відомстві зазначають, що, незважаючи на широкий резонанс у ЗМІ через судове рішення щодо визнання протиправною урядової постанови про зміни в українському правописі, на сьогодні немає повного тексту рішення суду, який може бути предметом конструктивного обговорення.

"Комісія як колегіальний орган виконує свої повноваження у межах та в спосіб, визначені Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами, дотримується прямих норм закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та ухвалює рішення щодо стандартів державної мови", - йдеться в заяві.

Крім того, в Комісії наголошують, що до моменту набуття чинності рішенням суду постанова уряду про питання українського правопису діє і є обов'язковою для виконання на всій території України.

Як повідомлялося, 22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію українського правопису з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання орфографічних норм. Кабмін також анулював п. 1 своєї постанови від 8 червня 1992 року №309 "Питання українського правопису".

Нова редакція "Українського правопису" набула чинності 3 червня 2019 року, з цього моменту рекомендується застосовувати норми і правила цієї редакції.

28 січня Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав протиправною постанову уряду про зміни в українському правописі.

У Міністерстві юстиції України заявляють, що рішення ОАСК щодо скасування постанови уряду про нову редакцію українського правопису буде оскаржено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА