07:19 30.01.2021

ЄС оголосив про обмеження поставок вакцин від коронавірусу в Північну Ірландію

3 хв читати
ЄС оголосив про обмеження поставок вакцин від коронавірусу в Північну Ірландію

Євросоюз має намір ввести обмеження на поставки вакцин від коронавірусу в Північну Ірландію, яка є частиною Сполученого Королівства, для захисту прийнятої в ЄС політики з контролю за експортом цієї продукції.

"Щоб вирішити проблему відсутності прозорості експорту вакцин за межі ЄС, (Євро) комісія вводить заходи, які вимагають, щоб такий експорт дозволявся державами-членами. В процесі доопрацювання цих рішень, комісія забезпечить, щоб протоколу з Ірландії і Північної Ірландії не торкалися. Комісія не застосовує захисного застереження (передбаченого договором про Brexit для екстрених випадків - ІФ)", - сказано в опублікованому в Брюсселі в ніч на суботу документі.

У ньому пояснюється, що "в разі зловживання транзитом вакцин і активних речовин в треті країни, з метою обійти дію дозвільної системи, ЄС розгляне можливість використання всіх наявних в його розпорядженні інструментів".

Єврокомісія повідомила, що в процесі доопрацювання документа вона також буде коригувати процес прийняття рішень відповідно до регламенту. Остаточна версія цього регламенту буде опублікована в суботу після його прийняття, уточнюється в заяві ЄК.

Європейська комісія запропонувала в п'ятницю ввести до кінця березня режим контролю над експортом з ЄС вакцин від COVID-19 в треті країни за винятком тих, в які ЄС зобов'язався поставити вакцини.

"Цей захід не націлено проти будь-якої конкретної третьої країни", - запевнила на прес-конференції в Брюсселі член ЄК з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес, пояснивши, що контроль вводиться для захисту прийнятої політики ЄС щодо поширення вакцин.

Схема дозволів на експорт вакцин проти COVID-19 за межі ЄС діятиме до кінця березня 2021 року. Вона застосовується тільки до експорту продукції підприємств, з якими ЄС уклав угоди про попередню закупівлю, пояснила у своєму комюніке Єврокомісія.

Згідно з цим комюніке, цей "захід адресний, пропорційний, прозорий і тимчасовий, він повністю відповідає міжнародним зобов'язанням ЄС у рамках СОТ і "двадцятки"".

Разом із тим, у Лондоні в цьому заході побачили загрозу порушення Брюсселем домовленостей, досягнутих у рамках Brexit, оскільки в первинному варіанті пропозиції Єврокомісії включали Північну Ірландію до списку країн, експорт вакцин в які з ЄС буде здійснюватися під контролем.

У п'ятницю ввечері прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висловив телефоном свою стурбованість голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, повідомили європейські ЗМІ.

У Сполученому Королівстві в цьому рішенні побачили реакцію Брюсселя на заяву фармацевтичної компанії AstraZeneca про те, що вона не зможе поставити в ЄС передбачену контрактом з Єврокомісією кількість доз вакцини через виробничі проблеми. При цьому дози, вироблені на підприємствах Великої Британії, залишаться там відповідно до її власних угод з цією фірмою.

Уже вночі суботи фон дер Ляєн написала в Twitter: "Конструктивні переговори з прем'єр-міністром Борисом Джонсоном (у п'ятницю) ввечері. Ми домовилися про принцип, що не повинно бути обмежень на експорт вакцин компаніями, які виконують договірні зобов'язання".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА