08:38 30.01.2021

Брюссель налаштований на взаємодію з Вашингтоном у встановленні світових правил регулювання інтернету

3 хв читати
Брюссель налаштований на взаємодію з Вашингтоном у встановленні світових правил регулювання інтернету

Європейський союз сподівається разом з новою адміністрацією США створити глобальну систему регулювання інтернету, оскільки Брюссель турбує зростаюча міць найбільших інтернет-платформ, їх економічний і навіть політичний вплив.

"З приходом президента Джо Байдена у Європи знову з'явився друг у Білому домі. І дійсно, перші сигнали, які ми чуємо з Вашингтона, багатообіцяючі, зокрема, щодо можливої співпраці з цифрових питань", - написала в п'ятницю голова Європейської комісії (ЄК ) Урсула фон дер Ляєн у відкритому листі генеральному директору видавничого дому Axel Springer Матіасу Дьопфнеру.

"Першим кроком я могла б уявити, наприклад, спільну раду з торгівлі і технологій, в якій ми узгодимо стандарти і норми", - запропонувала вона.

Глава виконавчої колегії ЄС опублікувала відповідь керівнику відомої видавничої компанії, який поставив перед Брюсселем важливі питання про роль і правила гри держав, традиційних ЗМІ і панівних нині в світовій інформаційній павутині інтернет-гігантів.

"Разом зі Сполученими Штатами ми могли б також створити зведення цифрових правил, яке діятиме в усьому світі, - пише фон дер Ляєн. - Це може стосуватися найрізноманітніших питань - від захисту даних і конфіденційності до безпеки технічної інфраструктури. Це буде зведення правил, заснованих на наших цінностях: права людини і плюралізм, інклюзивність і захист приватного життя.

Вона вважає, що тепер ЄС може спільно з США опікуватися проектом, який донедавна розраховував реалізувати без них: введенням цифрового податку. Багато великих інтернет-груп ведуть величезний бізнес на ринку ЄС з доступом до 450 мільйонів споживачів. І навіть не завжди оподатковуються належним податком в Європі.

Брюссель чекає, що інтернет-гіганти жертвуватимуть у фінансування всього, що робить єдиний ринок ЄС таким сильним: шкіл та університетів, науково-дослідних центрів та інфраструктури, надійних державних установ і служб охорони здоров'я.

"Тому ми хотіли б активізувати дискусії про подібний податок у рамках ОЕСР і сподіваємося досягти домовленості з США і там", - вважає фон дер Ляєн.

Вона повідомляє, що і без Америки Європа мала намір навести порядок у цифровому світі у себе вдома. І вже почала робити це. У грудні Єврокомісія прийняла законопроект про цифрові послуги і Закон про цифровий ринок, який відображає європейський погляд на проблему.

"У центрі нашого європейського підходу знаходиться не ринок, не держава, а люди", - наголосила фон дер Ляєн.

"Простіше кажучи, ми хочемо домогтися, щоб те, що незаконно в аналоговому світі, в майбутньому також стало незаконним і в інтернеті", - продовжувала вона.

"Ми також хочемо, щоб платформи забезпечували прозорість роботи своїх алгоритмів. Рішення, які мають серйозні наслідки для нашої демократії, не повинні прийматися комп'ютерними програмами, над якими не владна жодна людина", - заявила глава ЄК.

"Ми також хочемо, щоб інтернет-компанії брали на себе відповідальність за те, як вони поширюють, просувають і видаляють контент", - зазначила вона.

За словами глави Єврокомісії, її переконання в цьому зміцнилося під впливом нещодавніх подій у США.

"Як би не було спокусливо для Twitter відключити аккаунт Дональда Трампа в п'ять хвилин після півночі, таке серйозне втручання в свободу слова не повинно грунтуватися тільки на правилах компанії, - заявила вона. - Для прийняття таких далекосяжних рішень повинна бути правова база. І її повинні визначати парламенти і політики, а не менеджери Кремнієвої долини".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА