14:31 31.01.2021

ЄС гарантував поставки вакцин до Великої Британії - британський міністр

2 хв читати
ЄС гарантував поставки вакцин до Великої Британії - британський міністр

Міністр торгівлі Великої Британії Ліз Трас заявила в неділю, що Європейський Союз дав гарантії, що вакцини, замовлені Лондоном і вироблені в країнах ЄС, надійдуть.

Заява прозвучала після того, як Брюссель визнав, що було помилкою ініціювати надзвичайні повноваження, передбачені угодою щодо Brexit (стаття 16), для обмеження експорту вакцин до Північної Ірландії.

"Життєво важливо, щоб ми тримали кордони відкритими, чинили опір націоналізму, чинили опір протекціонізму... Ми раді, що ЄС визнав, що заклик задіяти статтю 16 був помилковим", - сказала трас в інтерв'ю Sky News.

"Ми абсолютно впевнені, що зможемо продовжити реалізацію нашої програми. Ми отримали гарантії від Євросоюзу, що контракти не будуть порушені", - зазначила вона.

Раніше британський міністр у справах вакцинації Надхім Захаві заявив, що Велика Ббританія "зосереджена на співпраці" з Євросоюзом в питаннях поставок вакцин від коронавірусу.

В інтерв'ю виданню Sunday Telegraph він сказав, що Лондон прагне надати допомогу Брюсселю у вирішенні проблем з поставками вакцин і продовжуватиме це робити.

ЄС у п'ятницю спробував обмежити деякі експортні поставки вакцин від Covid-19, пославшись на надзвичайне застереження в угоді щодо Brexit. Однак напередодні Єврокомісія повідомила, що має намір відмовитися від цих обмежень на постачання вакцин до Північної Ірландії, яка є частиною Сполученого Королівства, але на яку за угодою щодо Brexit поширюються положення спільного ринку і Митного союзу ЄС.

Водночас Єврокомісія попередила, що "у разі зловживання транзитом вакцин і активних речовин у треті країни з метою обійти дію дозвільної системи, ЄС розгляне можливість використання всіх наявних в його розпорядженні інструментів".

Спроба обмежити експорт вакцин була зроблена ЄС у зв'язку з тим, що AstraZeneca заявила, що скоротить поставки препарату в ЄС на 67% в першому кварталі поточного року, оскільки зв'язана угодою з Великою Британією, укладеною на два місяці раніше, ніж з ЄС.

Поставки вакцини Pfizer в ЄС також затримуються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА