07:14 01.02.2021

У Нідерландах поновлюються слухання з МН17 - обговорюватимуть, як розглядати з 7 червня справу по суті

3 хв читати
У Нідерландах поновлюються слухання з МН17 - обговорюватимуть, як розглядати з 7 червня справу по суті

Окружний суд Гааги відновлює слухання у справі про збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом пасажирський авіалайнер рейсу МН17 Малайзійських авіаліній - учасники процесу будуть обговорювати питання, як з 7 червня розглядати справу по суті.

Як повідомляє прес-служба суду, очікується, що суд коротко проінформує про питання, розглянуті на останньому засіданні, яке відбулося 25 листопада минулого року, і розповість про події, що сталися відтоді. "25 листопада було завершено досудову стадію (розгляду справи), наближаються слухання по суті", - нагадали в суді.

Під час останнього засідання за деякими з клопотань захисту одного з обвинувачених, росіянина Олега Пулатова, суд прийняв рішення провести додаткові розслідування, виконання яких покладено на слідчого суддю. "Затверджені розслідування повинні бути розпочаті і завершені. Суд не вважає за необхідне завершувати всі розслідування до початку слухання по суті, однак має бути зрозуміло, які з них ще не завершені, і скільки часу вони займуть", - пояснили в суді.

Далі в судовому засіданні до виступу будуть запрошені адвокати родичів і адвокати обвинуваченого Пулатова. Також буде надано можливість відповісти представникам прокуратури.

Очікується, що в разі, якщо обвинувачення не зможе відреагувати в понеділок, така можливість буде надана наступного понеділка, 8 лютого.

У прес-релізі сказано, що коли йдеться про кримінальне судочинство цієї справи, то слід очікувати "певною мірою непередбачуваності". "Судові засідання можуть бути скорочені, перенесені, припинені або навіть скасовані у зв'язку з розвитком подій у суді. Розклад може корегуватися день у день", - наголосили в суді.

Як повідомлялося раніше, в судовому засіданні 25 листопада минулого року головуючий суддя у процесі у справі про знищення авіалайнера рейсу МН17 у небі над Донецькою областю у 2014 році запросив одного з обвинувачених, Олега Пулатова, який раніше виявив готовність відповісти на запитання суду, виступити в залі засідання. Суд також задовольнив запит захисту опитати представників 53-ї зенітної ракетної бригади збройних сил РФ. "Стосовно запиту щодо 53-ї бригади. Суд задовольняє запит захисту частково. Якщо і справді члени 53-ї бригади були залучені до транспортування та пуску ракети Бук, якою був збитий МН17, то абсолютно очевидно, що важливо поставити запитання її представникам, особливо полковнику Мучкаєву, який є її командиром. Суд також задовольнив запит захисту заслухати Сергія Дубінського, який є одним із обвинувачених у цьому судовому процесі, і в липні 2014 року, коли був збитий МН17, керував розвідкою так званої ДНР із позивним "Хмурый".

9 березня в Нідерландах у судовому комплексі Схіпголу поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими у трагедії рейсу МН17 Малазійських авіакомпаній. На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Розслідування причин катастрофи провадить Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов і Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві та ненавмисному вбивстві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА