13:52 01.02.2021

СБУ викрила масштабну агентурну мережу спецслужб РФ, які дестабілізували через Telegram-канали ситуацію в Україні

2 хв читати
СБУ викрила масштабну агентурну мережу спецслужб РФ, які дестабілізували через Telegram-канали ситуацію в Україні

Кіберспеціалісти Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення спецслужб Російської Федерації, повідомляє прес-центр СБУ.

"Під час довготривалої спецоперації оперативники СБУ встановили, що агентурна мережа створена так званим 85-м Головним центром спеціальної служби Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ. До її складу входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої руської весни. Вони наразі "базуються" на території підконтрольної Росії "ПМР" - "Придністровської Молдовської Республіки" у Тирасполі", - йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Так, спецслужби РФ залучили українських громадян до створення та адміністрування низки Telegram-каналів: "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Чорний квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live", "Херсон live".

У відомстві з'ясували, що "головним менеджером" агентурної мережі є одесит, один із організаторів масових заворушень під час одеського "Антимайдану". Наразі його розшукують правоохоронні органи за декількома статтями Кримінального кодексу України.

"Фігурант особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується з замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів. Вартість розміщення публікацій становить від декількох сотень у регіональних і до 25-30 тисяч гривень на всеукраїнських каналах", - йдеться у повідомленні.

СБУ ідентифікувала 50 замовників, які перерахували гроші за публікацію матеріалів, перевіряється їхня причетність до протиправної діяльності на шкоду інформаційній безпеці України.

"Встановлено, що спецслужби Росії дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання "гонорарів" за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили у невизнану "ПМР", Молдову чи Росію", - зазначили у СБУ.

Співробітники СБУ також затримали у Києві громадянку України, одну з ключових фігуранток провадження. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Заочну підозру у зраді оголошено керівнику мережі, який переховується від слідства за кордоном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА