16:49 01.02.2021

Дії керівництва Генштабу ЗСУ є причиною зниження обороноздатності України, вважають волонтери

3 хв читати
Дії керівництва Генштабу ЗСУ є причиною зниження обороноздатності України, вважають волонтери

Дії керівництва Генерального штабу Збройних сил України є причиною зниження обороноздатності України, заявив волонтер, музикант, лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя.

"Я щиро переконаний, що керівництво Генерального штабу не виконує своєї функції гідно, і саме керівництво Генерального штабу і його дії є причиною зниження обороноздатності", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок.

Тополя зазначив, що в листопаді минулого року було звільнено командувача Командування медичних сил ЗСУ, проте досі Генштаб не погодив кандидатуру нового командувача.

"Причиною цього звільнення було досить багато кричущих фактів того, що він як керівник не справляється зі своєю посадою, і зараз, протягом уже скоро буде трьох місяців, Генеральний штаб не погоджує нового голову Командування медичних сил", - розповів він.

Окрім того, Тополя зазначив, що Україна ще ніколи не бачила такої історії, щоб Генеральний штаб в особі своїх керівників подавав судові позови на міністра оборони.

"Сім позовів, здається, навіть більше вже. Тобто у нас несеться деструктив, джерелом якого є Генеральний штаб. Ми, волонтери, - проти цього, і ми вважаємо, що ця ситуація вже критична, і вона має бути якимось чином врегульована. Вирішення залежить від верховного головнокомандувача", - додав він.

Волонтер також повідомив, що позов колишнього голови Командування медичних сил Ігоря Хоменка проти нього був відкликаний.

"Моя присутність тут сьогодні була головним чином ініційована тим, що було подано на мене позов до суду екс-голови командування Медичних сил за те, що я, так само так Наталя Воронкова, висвітлюю певну інформацію, яка, з точки зору командування, становить якісь репутаційні ризики або атаки особисто на якісь персоналії. Наразі я хочу акцентувати, що головний предмет моєї присутності вичерпаний, тому що сьогодні подану заяву до суду і цей позов відкликано, цю сторінку ми перегортаємо", - пояснив Тополя.

У свою чергу голова ГО "Волонтерська сотня Доброволя" Наталія Воронкова додала, що новий командувач Медичних сил має бути організатором, а не хірургом.

"Ігор Петрович Хоменко, замішаний у багатьох корупційних скандалах, проти нього триває слідство в ДБР щодо одного, другого питання, ВРП веде розслідування... Навіть якщо він намагається уникнути відповідальності, це говорить про нього, як про невдалого керівника", - зазначила вона, додавши, що медицина на фронті нині знову перебуває на рівні 2015 року.

У свою чергу уповноважений президента з питань волонтерської діяльності Наталія Пушкарьова наголосила, що центральні органи виконавчої влади на сьомому році війни мають прислухатися до громадської думки, і запропонувала створити робочу групу, яка матиме на меті працювати над удосконаленням реформування Командування медичних сил України.

Раніше колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав про те, що з главою Міноборони судяться чотири генерали вищого командного складу - командувач Командування Медсил ЗСУ, командувач Повітряних сил ЗСУ, начальник Генерального штабу ЗСУ, головнокомандувач ЗСУ. При цьому Гриценко зазначив, що йому не відома суть позовів.

У свою чергу журналіст, головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Facebook пост, в якому стверджує, що міністр оборони України Андрій Таран і головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак протистоять один одному, подають позови до судів і скеровують матеріали до правоохоронних органів.

"Головнокомандувач ЗСУ Хомчак і міністр оборони Таран судяться, не розмовляють і здають один одного до ДБР і СБУ... У це важко повірити, але вперше в історії командування ЗСУ відмовляється виконувати цілу серію наказів міністра оборони Андрія Тарана через суд! Згідно з судовими реєстрами, чинні керівники армії головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, начальник Генштабу Сергій Корнійчук, екс-командувач Медичних сил Ігор Хоменко та командувач Повітряних сил Сергій Дроздов подали до судів проти міністра оборони Андрія Тарана", - написав він.

Однак, пише журналіст, за матеріалами міністра оборони Державне бюро розслідувань відкрило серію кримінальних проваджень проти командування ЗСУ, розслідують комерційну діяльність військової авіації, держзакупівлі на мільярди гривень, які, на думку Міноборони, мають ознаки корупції або некомпетентності.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА