20:11 01.02.2021

НКЦПФР почала процес правозастосування проти учасників ринку у зв'язку із заявленими зборами акціонерів "Мотор Січ"

5 хв читати
НКЦПФР почала процес правозастосування проти учасників ринку у зв'язку із заявленими зборами акціонерів "Мотор Січ"

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) у рамках своїх повноважень провела відповідні заходи за адресою і часом, зазначеним у повідомленні щодо організації так званих загальних зборів ПАТ "Мотор Січ", і заявила про відсутність жодних дій, які б підтверджували намір їх законного проведення.

"НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) не зафіксувала жодних ознак законної діяльності щодо скликання та наміру проведення загальних зборів акціонерного товариства "Мотор Січ", - йдеться в повідомленні регулятора в понеділок.

Згідно з ним, за результатами дій був складений відповідний протокол порушень і розпочато процес правозастосування проти учасників ринку.

Комісія знову зазначила, що дії китайських інвесторів і української DCH Олександра Ярославського, які оголосили про ці збори, не можуть вважатися правомірними діями з їх скликання та проведення відповідно до норм закону "Про акціонерні товариства" та порушують права інших акціонерів цього товариства.

"Комісія і надалі забезпечуватиме відповідний нагляд за діями акціонерів та учасників ринків капіталу, співпрацюючи з правоохоронними органами", - наголошується в заяві.

Акції "Мотор Січі" перебувають під арештом із 2017 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

"Досудове розслідування встановило, що з 2016 року до сьогодні невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих бенефіціарних власників "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою з метою послаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили низку операцій купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, ухваленому за клопотанням СБУ. У 2018 році суд за ініціативою СБУ заблокував рух будь-яких акцій "Мотор Січі".

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

На початку серпня 2020 року Beijing Xinwei повідомила, що відмовилася від спроби отримати дозвіл на купівлю "Мотор Січі" спільно з держконцерном "Укроборонпром", і тепер її новим партнером є DCH Ярославського. Компанії вже чотири рази подавали заяви до АМКУ, останній раз - у грудні минулого року, проте поки що безрезультатно.

У результаті китайські інвестори повідомили Україні про подання позову в міжнародний арбітраж 5 грудня 2020 року на $3,5 млрд у зв'язку з порушенням їхніх прав.

Не чекаючи на рішення АМКУ, група DCH Ярославського разом із китайськими акціонерами "Мотор Січі" мали намір провести позачергові збори акціонерів 31 січня цього року, щоб змінити наглядову раду та ввести в неї, зокрема, Ван Цзина (Wang Jing), Ярославського та Артема Александрова. Ініціатори зборів стверджували, що їх підтримують власники 80% акцій "Мотор Січі", проте Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку заявила про незаконність таких дій щодо проведення зборів, а СБУ 31 січня здійснювала на місці заявлених зборів слідчі дії.

У зазначеній вище кримінальній справі в січні 2021 року СБУ викликало на допит як свідка Ярославського та членів реєстраційної комісії скликаних зборів акціонерів.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) 29 січня ввів санкції стосовно громадянина Китаю Ван Цзина і пов'язаних із ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидві - Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), які намагаються в останні роки реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ "Мотор-Січ", які включені до санкційного списку України.

Згідно з рішенням РНБО і указом президента України Володимира Зеленського від 28 січня 2021 року №29, введені на три роки санкції передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України. Серед інших обмежень - запобігання виведенню капіталів за межі України, повна заборона здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких вони є, заборона на покупки підприємств в Україні. У переліку санкцій також заборона на збільшення розміру статутного капіталу господарських товариств, в яких підсанкційні особи володіють 10% і більше, і анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів або угод.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушували під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня 2020 року.

Окрім цього, Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінторгівлі США на початку січня 2021 року додало китайську компанію Skyrizon до списку "військових кінцевих користувачів" (MEU), співпраця з якими потребує додаткових дозволів. "Skyrizon - китайська державна компанія, і її прагнення купувати і впроваджувати іноземні військові технології є серйозною загрозою національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США", - наводили в релізі Мінторгівлі США слова міністр Вілбура Роса (Wilbur Ross).

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу.

Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА