12:14 02.02.2021

Рада підтримала впровадження санкцій проти Нікарагуа

2 хв читати
Рада підтримала впровадження санкцій проти Нікарагуа

 Верховна Рада затвердила рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 лютого "щодо застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Республіки Нікарагуа".

Відповідне рішення підтримали 322 народних депутати на пленарному засіданні у вівторок.

Як пояснив секретар РНБО Олексій Данілов під час своєї доповіді з трибуни парламенту, 10 листопада 2020 року Республіка Нікарагуа здійснила недружні дії щодо України, відкривши "почесне консульство" на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

"Міністерство закордонних справ України неодноразово зверталося до Міністерства закордонних справ Нікарагуа з вимогою скасувати своє неправомірне рішення, однак офіційна Нікарагуа ігнорувала це звернення української сторони, свідомо нехтуючи офіційним застереженням України. Указом президента Республіки Нікарагуа був призначений "почесний консул" в АР Крим Олег Белавенцев, якого 18 березня 2019 року Святошинський районний суд міста Києва визнав винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до державної зради, веденні агресивної війни проти України, і якому призначено покарання у вигляді 13 років позбавлення волі", - зазначив Данілов.

Він наголосив, що такі дії є грубими порушеннями законодавства України та міжнародного права.

Як повідомлялося, 10 листопада 2020 року Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з незаконним і неузгодженим візитом посла Нікарагуа в Росії Альби Асусени Торрес до Автономної Республіки Крим для вручення так званому "почесному консулу Нікарагуа в РФ із резиденцією в м. Сімферополі" Олегу Белавенцеву консульського патенту. Також у зв'язку з цим Україна розпочала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України.

Згідно із законом "Про санкції", рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій щодо іноземної держави ухвалюється Радою національної безпеки і оборони, вводиться в дію указом президента та затверджується протягом 48 годин з дня підписання указу постановою Верховної Ради. Відповідне рішення набуває чинності з моменту ухвалення постанови та є обов'язковим до виконання.

1 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський, ґрунтуючись на рішенні РНБО, вніс до Верховної Ради проект постанови про впровадження санкцій проти Нікарагуа.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА