19:58 02.02.2021

Детективи НАБУ намагалися вручити Вовку клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови ОАКС

3 хв читати
Детективи НАБУ намагалися вручити Вовку клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови ОАКС

Детективи Національного антикорупційного бюро України 1 лютого намагалися вручити главі Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови, повідомляє прес-служба НАБУ.

"Голова Окружного адміністративного суду м. Києва, підозрюваний у створенні та керівництві злочинною організацією, захопленні державної влади, втручанні в діяльність державних діячів та зловживанні впливом, продовжує ухилятися від виконання процесуальних обов’язків. Вранці 1 лютого 2021 року служитель Феміди вкотре проігнорував вимоги законодавства, відмовившись отримати від детективів НАБУ клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови суду, а ввечері того самого дня вчергове не прибув за повісткою про виклик до НАБУ", - зазначено в повідомленні на сторінці бюро у Facebook.

Також у НАБУ додали, що у Вищому антикорупційному суді 3 лютого об 11:00 має відбутися засідання з обрання Вовку запобіжного заходу у вигляді застави.

Крім того, в бюро наголосили, що, незважаючи на системний опір підозрюваних, НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактами зловживань суддів ОАСК.

"Слідство направило генеральному прокурору проекти клопотань до ВРП про надання дозволу на затримання та утримання під вартою підозрюваних, а також ініціювало перед генеральним прокурором низку інших процесуальних дій, спрямованих на забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування. При цьому вже упродовж кількох місяців від генпрокурора немає жодних рухів у напрямку розгляду зазначених клопотань. Цей факт, у свою чергу, лише підкріплює правовий нігілізм із боку підозрюваних, свідком якого є все суспільство", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 11 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі.

Згідно з інформацією на сайті НАБУ, в розшук оголошені Вовк, його заступник Володимир Келеберда, судді цього суду Олексій Огурцов, Ігор Качур і Ігор Погрібніченко, а також члени ВККС Мікола Сірош та Сергій Остапець.

17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри Вовку, його заступнику Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще чотирьом особам". Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, у якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

23 грудня голова ОАСК не явився у ВАКС, де мало відбуватися судове засідання з обрання йому запобіжного заходу. Тож суд відклав засідання до 5 січня 2021 року.

"Оскільки НАБУ та САП увечері 23 грудня все ж вдалося вручити повістку особисто підозрюваному, слідство сподівається, що 5 січня засідання суду відбудеться. Факт відмови від отримання повістки та ознайомлення голови ОАСК з її змістом задокументований на відео", - йдеться в повідомленні НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА