11:30 03.02.2021

Указ та рішення РНБО про санкції щодо Козака і телеканалів законні - радник глави ОП

3 хв читати
Указ та рішення РНБО про санкції щодо Козака і телеканалів законні - радник глави ОП

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявляє, що президент України Зеленський вчинив за законом, ввівши в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яке відповідає інтересам народу і задавню захисту держави та національної безпеки.

Як наголосив Подоляк у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", указ президента про введення в дію рішення РНБО проти телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne видано на підставі статті 107 Конституції України, а рішення РНБО базується на законі України "Про санкції", пропозиціях Верховної Ради (постанова Верховної Ради від 4 жовтня 2018 р. №2589-VIII) і Служби безпеки України.

"У попередні роки санкції на основі цього закону і відповідних рішень РНБО вже вводили. Так, 28 квітня 2017 року було оприлюднено указ тодішнього президента, яким вводилося в дію рішення РНБО, яке містило перелік із 1 228 осіб, проти яких наша держава застосовувала санкції. Частина з цих людей - це громадяни України. Відповідно, такий досвід введення санкцій проти громадян України на основі закону "Про санкції" вже є", - зазначив радник глави Офісу президента.

За його словами, зазначене рішення не викликатиме запитань у тих, хто уважно аналізує дезінформаційну активність Росії проти України.

"Проти каналів Медведчука (голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" - ІФ) санкції введено тому, що є підтвердження фінансування їх із боку інших держав, на них відбувається антидержавна інформаційна політика і пропаганда в інтересах Російської Федерації, викликає серйозні запитання і те, як свого часу переходила власність на компанії, які тримають відповідні телевізійні ліцензії", - роз'яснив Подоляк.

Він також наголосив, що рішення РНБО й указ президента стосуються питання національної безпеки, і "в умовах агресивних дій Росії, зокрема в інформаційному просторі, було б антиконституційно утримуватися від санкцій проти такої особи і таких компаній, які працюють практично на Росію".

Водночас в Офісі президента заявляють, що свободі слова в Україні нічого не загрожує.

"Якщо ж Тарас Козак вважає, що його права порушені, він має право звернутися до суду. Але повна прозорість і рішення, яке ухвалено РНБО в інтересах України, і діяльність телеканалів із "пулу Медведчука" в інтересах Росії говорять про те, що обґрунтувати щось у суді Тарасу Козаку буде складно", - підсумував Подоляк.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів - 112, NewsOne і ZIK, яких пов'язують з одним із лідерів партії ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Згідно зі ст. 22 Кодексу адміністративного судочинства, указ президента про введення в дію санкцій щодо низки телеканалів може бути оскаржений у касаційному адміністративному суді Верховного Суду, оскарження рішення РНБО законодавством не передбачається. А саме рішення Касаційного адмінсуду Верховного Суду щодо оскарження указу президента може бути оскаржене в апеляційному порядку у Великій палаті Верховного Суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА