19:15 03.02.2021

ЄС засудив рішення російського суду стосовно Навального

2 хв читати
ЄС засудив рішення російського суду стосовно Навального

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель поширив у середу заяву від імені 27 країн Євросоюзу з засудженням рішення про заміну умовного терміну на реальний російському опозиціонеру Олексію Навальному.

"Європейський союз засуджує судове рішення російської влади щодо пана Навального і вважає його неприйнятним, оскільки воно має політичне підґрунтя і суперечить міжнародним зобов'язанням Росії у сфері прав людини", - йдеться в документі, поширеному в Брюсселі.

"Європейський союз постійно закликав російську владу дотримуватися своїх національних і міжнародних зобов'язань щодо поваги і забезпечення прав людини і рівності перед законом, включно з правом на справедливий судовий розгляд", - нагадують в Євросоюзі у зв'язку з рішенням московського суду від 2 лютого, в результаті якого Навальному доведеться провести два роки і вісім місяців в колонії загального режиму.

У заяві ЄС звертається увага на те, що судове рішення відбулося "за обвинуваченням у порушенні умовного терміну, коли пан Навальний видужував у Німеччині після замаху з отруєнням, заподіяному в Російській Федерації військовою хімічною речовиною".

У документі також наголошується, що Європейський суд з прав людини вже визначив у своєму рішенні від 2017 року, що "засудження пана Навального було довільним і явно необґрунтованим".

"ЄС повторює свій заклик до негайного і беззастережного звільнення пана Навального, а також усіх тих громадян і журналістів, які були затримані за здійснення своїх прав на мирні зібрання та свободу висловлювання думок", - заявляють у Брюсселі.

За оцінкою Євросоюзу, "ці події підтверджують постійну негативну тенденцію звуження простору для опозиції, громадянського суспільства і незалежних голосів у Російській Федерації".

"Європейський союз повернеться до цього питання на майбутньому засіданні Ради у закордонних справах (22 лютого - ІФ) і обговорить його наслідки та можливі подальші дії", - заявив від імені ЄС глава європейської дипломатії напередодні свого візиту в Росію 4-5 лютого.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА