20:08 03.02.2021

Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі про відсторонення від посади судді КС України Тупицького

3 хв читати
Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі про відсторонення від посади судді КС України Тупицького

У середу Верховний Суд, перевіривши матеріали позовної заяви до президента України про визнання протиправним та скасування указу президента від 29 грудня 2020 року №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України", ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження у справі, оскільки цей позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

"Верховний Суд зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи, зокрема, що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України", - йдеться у повідомленні прес-служби Верховного Суду на сторінці у соцмережі Facebook у середу.

Суд також зазначив, що правовий статус президента України належить до сфери конституційних правовідносин, тому офіційне тлумачення Конституції України, зокрема, у цій частині, як і вирішення питання про відповідність закону, іншого правового акта (їхніх окремих положень) стосовно обсягу повноважень президента України Конституції України, також є виключним повноваженням Конституційного Суду України.

У повідомленні суду не йдеться, хто виступав позивачем у цій справі. Водночас, як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", позивач - голова Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Господарського суду Віктора Татькова і його заступника Артура Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство у якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на які посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка.

1 лютого до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду надійшов позов, у якому позивач оскаржує указ президента України від 29 грудня 2020 року №607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" з моменту його ухвалення. Як повідомляє прес-служба Верховного Суду, реєстраційний номер справи - №9901/20/21.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА