20:45 03.02.2021

Спецпредставник ОБСЄ закликала учасників ТКГ до якнайшвидшого вирішення відкритих питань на шляху до одночасного відкриття КПВВ на Донбасі

2 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ закликала учасників ТКГ до якнайшвидшого вирішення відкритих питань на шляху до одночасного відкриття КПВВ на Донбасі

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Гайді Грау закликала учасників ТКГ до якнайшвидшого вирішення відкритих питань на шляху до одночасного відкриття КПВВ "Золоте" та "Щастя" у Луганській області на Донбасі.

У поширеному увечері у середу повідомленні Грау заявила, що "згідно з оцінками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, середня кількість порушень режиму припинення вогню в зоні конфлікту залишається значно нижче рівня, що реєструється до набуття чинності заходів щодо його посилення 27 липня 2020 року. Ці заходи, узгоджені ТКГ, загалом дотримуються".

Однак, на зустрічі ТКГ у середу, яка відбулася в режимі відеоконференції, "були відзначені тенденції зростання напруженості, виражені, зокрема, у збільшенні кількості порушень режиму припинення вогню; зокрема, 28 січня СММ зафіксувала найвищий їх рівень із моменту набуття чинності заходів щодо посилення режиму припинення вогню".

Учасники засідання робочої групи з безпеки обговорювали умови, необхідні для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на газорозподільній станції поблизу м. Мар'їнки, включаючи можливості сприяння СММ ОБСЄ при узгодженні необхідних гарантій безпеки та забезпеченні посиленого моніторингу проведених робіт.

Крім того, констатувала Грау, обговорювалася загальна ситуація безпеки в зоні конфлікту, дотримання режиму припинення вогню та ефективність функціонування координаційного механізму з реагування на його порушення.

У фокусі дискусій політичної робочої групи були питання, пов'язані з виконанням доручення ТКГ розробити проект плану дій у повній відповідності з Мінськими угодами.

Гуманітарна робоча група обговорювала порядок майбутнього функціонування нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) на лінії зіткнення поблизу населених пунктів Золоте і Щастя Луганської області.

"Зважаючи на інтереси населення в зоні конфлікту, закликаю учасників ТКГ до якнайшвидшого вирішення відкритих питань на шляху до одночасного відкриття цих КПВВ", - заявила Грау.

Під час обговорень у робочій групі також були порушені питання взаємного звільнення та обміну осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом.

Дискусії в економічній робочій групі були переважно присвячені питанням забезпечення водопостачання через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях України та проблемам екології, зокрема, питанню міжнародної інспекції об'єктів в окремих районах Донецької та Луганської областей, які мають у розпорядженні радіоактивні матеріали, поінформувала Грау.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА