06:44 04.02.2021

ЄС оголосив Європейський план боротьби проти раку

2 хв читати
ЄС оголосив Європейський план боротьби проти раку

Європейська комісія (ЄК) представила в середу план ЄС з боротьби з раком, який є головним пріоритетом кабінету Урсули фон дер Ляєн у сфері охорони здоров'я.

"У 2020 році, коли ми всі боролися з пандемією COVID-19, багато хто з нас вели тиху битву проти раку. У 2020 році від цієї хвороби ми втратили 1,3 млн європейців. На жаль, кількість випадків зростає. Ось чому сьогодні ми представляємо Європейський план боротьби з раком", - заявила глава Єврокомісії з нагоди Всесвітнього дня боротьби з раком, що відзначається 4 лютого.

План встановлює новий підхід ЄС до профілактики, лікування та догляду за хворими, уточнюється в прес-релізі ЄК. Він торкнеться всіх аспектів боротьби з цією хворобою: від профілактики до якості життя хворих на рак і тих, хто подолав його. Особливу увагу приділено діям, якими ЄС може принести найбільшу користь.

План охоплює і суміжні сфери життя: зайнятість, освіту, соціальну політику, захист довкілля і кліматичних змін, транспорт, оподаткування. Він збудований навколо чотирьох ключових напрямів дій, 10 основних і низки допоміжних проектів. У його реалізації буде використаний весь набір інструментів фінансування, наявний у розпорядженні Брюсселя. Безпосередньо на заходи з боротьби з раком виділяється 4 млрд євро через програми EU4Health, Horizon Europe і Digital Europe.

Чотири головні напрями плану - профілактика, раннє виявлення, діагностика і лікування, поліпшення якості життя хворих і вилікувалися. У кожному з них поставлені кількісні цілі. Наприклад, до 2040 року передбачається знизити частку курців до менше 5% населення ЄС.

Для підтримки нових технологій, досліджень та інновацій буде відкрито Центр знань з питань раку, який допоможе координувати проекти на рівні ЄС. Особливу увагу буде приділено дитячому проекту.

За даними ЄК, у 2020 році рак був діагностований у 2,7 млн жителів ЄС. За рік від нього загинули 1,3 млн людей. Загальний економічний збиток від раку в країнах союзу оцінюється в більш ніж 100 млрд євро на рік.

Згідно з планом, за відсутності радикальних заходів до 2035 року кількість випадків раку збільшиться майже на чверть. Брюссель визнає, що пандемія COVID-19 серйозно вплинула на боротьбу з раком, порушивши лікування, відтермінувавши діагностику і вакцинацію, обмеживши доступ до ліків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА